Pălăriuţe haioase, ochelari de soare, costume de baie cu biluţe şi franjuri şi muuulte lopăţele, găletuşe şi mingi colorate. Cam aşa arată bagajul unei familii cu copii când pleacă vara, în vacanţă. Şi, neapărat, nu uitaţi de crema cu SPF 50 şi manualul de instrucţiuni la purtător.
Nu mai este cazul să povestim despre cât de sensibilă este pielea copiilor şi de efectele nocive ale soarelui.
Şi, pentru că sunt interesată direct şi personal de acest subiect, mi-am făcut frumuşel lista de întrebări şi am plecat hotărâtă să aflu cum se face protecţia pielii copiilor ca la carte. Cum se învaţă în manualul de dermatologie pediatrică.
Iar medicul dermatolog Ioana Silvia Simian mi-a răspuns cu calm tuturor întrebărilor de mamă speriată de expunerea copilului la soare, vara.
Dematologul Ioana Silvia Simian mi-a reamintit care sunt cele mai importante reguli pentru copii: aceştia pot fi expuşi la soare după vârsta de 6 luni respectând cu stricteţe regulile de fotoprotecţie (le vei găsi, pe rând, mai jos) şi neapărat în afara orelor de vârf, adică intervalul 10.00-16.00
Crema de fotoprotecţie trebuie aplicată pe pielea copilului cu 30 minute înainte de expunere pentru o absorbţie eficientă (şi neapărat, o cantitate generoasă, într-un strat uniform). Pentru a fi sigură că pielea puiului tău e pe deplin protejată, aceasta trebuie reînnoită la interval de 2-4 ore. Produsele waterproof au avantajul că nu se dizolvă imediat ce copilul intră în apă, dar trebuie reaplicate imediat ce a ieşit afară.
Este imperios necesar să citeşti specificaţiile cremei de protecţie, iar pe eticheta acesteia este obligatorie menţionarea, în afară de valoarea SPF-ului, a celei de protecţie faţă de radiaţiile UVA. În cazul copiilor, pentru siguranţă maximă, este necesar un factor de protecţie de 50. Alege produse de fotoprotecţie cu filtru fizic (oxid de zinc sau titan) pentru că acestea au un risc alergen scăzut şi în plus asigură blocarea ambelor tipuri de radiaţii care ajung pe piele, UVA şi UVB.
Cu privire la absorbţia dermică şi mai departe de ea, mai ales prin formulele actuale cu microparticule, nu trebuie să ne facem griji: rămân pe piele şi îşi fac treaba. Nu există riscul de intoxicare cu fotoprotecţie.
Pe lângă protecţia oferită de creme, trebuie folosite umbrele, pălărioare cu boruri largi şi haine adecvate care să asigure un plus de protecţie. E bine de ştiut că nu materialul din care sunt făcute hăinuţele este important, ci densitatea ţesăturii. Hainele ude nu asigură protecţie, iar culorile influenţează în foarte mică măsură blocarea radiaţiilor ultraviolete.
În caz de arsură solară, dermatologul recomandă să aplici un prosop umed pe pielea suferindă a copilului, un duş rece (nu foarte rece) şi tamponarea uşoară a pielii la ieşirea din baie, urmată de aplicarea cremei hidratante dedicate pielii sensibile. Deoarece pielea arsă de soare a copiilor este predispusă la dermatite (iritative, alergice), alege o cremă de hidratare pentru pielea atopică.
Evaporarea apei de pe pielea umedă ajută la calmarea senzaţiei de arsură. Nu uita să hidratezi copilul cât mai bine, pentru că pielea expusă mult la soare pierde intens apă. Dacă arsura este severă, adresează-te neapărat medicului. Nu aplica anestezice sau alte spray-uri pe pielea arsă, pentru că acestea pot determina iritaţii sau alergii severe.
Vara, pielea atopica a copiilor poate fi expusă soarelui respectând aceleaşi reguli de fotoprotecţie. Însă trebuie evitată transpiraţia, deoarece aceasta poate irita pielea sensibilă. Deşi evoluţia dermatitei este mai bună vara, nu uita să aplicaţi crema emolientă cel puţin o dată pe zi. Atenţie la zona genunchilor, coatelor care se irită frecvent la locul de joacă (la contactul cu iarba, nisip). Aplicaţi o cremă hidratantă şi în caz de iritaţii, zgârieturi, curăţaţi zona cu puţină betadină.