Oricât de atenţi aţi fi cu cei mici, aceştia tot se vor murdări. În aceste condiţii, protecţia împotriva microorganismelor trebuie să vină din mai multe direcţii, astfel încât să fie eficientă. Primul lucru la îndemâna oricui este spălatul mâinilor, iar operaţiunea se repetă des în cazul celor mici. Şi dieta corectă îi poate feri de atacul germenilor patogeni.
Microbii se înmulţesc în condiţii de umiditate. În interiorul locuinţei, există câteva locuri care au o imensă încărcătură microbiană. Este vorba în primul rând de buretele de vase, de uscătorul de vase şi de toate suprafeţele din baie. Dacă aceste spaţii nu sunt dezinfectate constant, la 2 zile cel mult, copiii pot avea de suferit. Motivul? Copilul este un organism imperfect, aflat în construcţie, fără o capacitate optimă de apărare împotriva microbilor.
Şi mânerele trebuie dezinfectate des, iar la fel de important este să nu-i lăsaţi să se joace cu bani sau pe alte suprafeţe contaminate. Dintre obiectele personale ale copilului suzeta este cea mai predispusă la contaminare.
Aşadar, pentru prevenţia bolilor contagioase, spalaţi-vă pe mâini des, spălaţi-i şi pe cei mici şi sterilizaţi des suzetele. Spălarea mâinilor este cea mai rapidă, mai simplă şi mai eficientă metodă de prevenţie împotriva îmbolnăvirilor cu agenţi patogeni. Este însă important să nu alegeţi orice fel de produse, ci pe cele cu eficienţă antimicrobiană dovedită, astfel încât copilul să aibă o protecţie reală până la următoarea spălare. În plus, tot corpul (inclusiv părul) trebuie spălat o dată pe zi neapărat, indiferent de anotimp.
Proteinele construiesc sistemul imunitar
Pe lângă igienă, al doilea mijloc de protecţie împotriva îmbolnăvirilor cauzate de microorganisme îl reprezintă proteinele de calitate din hrană. Proteinele cu valoare biologică înaltă sunt cele din ou, din urdă (deci zerul rezultat prin prelucrarea laptelui), dar şi din carne. Acestea construiesc, dar şi refac fiecare celulă a corpului uman, deci şi anticorpii.
Copiii au nevoie şi de antioxidanţi puternici pe care îi oferă toate fructele şi legumele de sezon. Şi murăturile în sare sunt bune pentru menţinerea unei flore normale în colon, care creşte rezistenţa imunitară.
Alimentaţia şi măsurile de igienă – dintre care spălatul mâinilor este cel mai important – limitează atât infecţiile digestive, cât şi extrem de frecventele infecţii respiratorii. Pentru a evita orice complicaţie, în cazul unei răceli, suflaţi-i copilului nasul extrem de des şi hidrataţi-l corect pentru a fluidifica secreţiile. În felul acesta, se reduc şi episoadele de diaree provocate de mucozităţi.
Citeşte şi: Cum îi convingem pe micuţi să mănânce mai multe fructe şi legume?
Cum îi vorbeşti copilului despre pericole?