Şerban Copoţ, unul din cei mai celebri taţi din showbiz, a deschis o discuţie aprinsă pe blogul său şi pe pagina sa de socializare legată de modalităţile prin care părinţii îşi pot învăţa uşor copiii, fără presiune, să se spele pe mâini înainte de fiecare masă.
Artistul militează, ca de fiecare dată, pentru o educaţie făcută atent şi inteligent astfel încât cei mici să adopte obiceiurile sănătoase fără traume pe termen lung.
“Toţi adulţii ştiu cât de important este spălatul pe mâini, dar cum explici asta unui copil pe care îţi doresti să-l cresti cu obiceiuri sănătoase? Să vă povestesc cum îl fac pe băiatul meu cel mare, Tedi, să meargă la spălat pe mâini. Orice regulă de-asta rigidă care depăşeste înţelegerea celui mic trebuie însoţită de o poveste care să îi explice necesitatea unui astfel de gest-reflex.
Oboseala sau foamea îl transformă, îmi imaginez ca pe orice copil, într-un nesuferit care tratează orice rugăminte cu un refuz de catâr care pur şi simplu nu mai răspunde nici măcar la chestiuni elementare.
Îi spun că pe mâinile lui se află o mulţime de bacterii urâte (şi mă strâmb ca toate visele) care se roagă de el să nu cumva să se spele pe mâini, că nu vor să moară şi să se ducă pe vârtejul de la scurgerea de la chiuvetă pentru că ele vor să îi intre în gură sau în nas sau ochi şi îşi doresc să îl îmbolnăvească. Asta înseamnă şi o plimbare cu maşina până la doctor, stat în pat fără joacă, etc. Haide Tedi, nu te spăla! Noi vrem ca tu să stai murdar! Spun toate astea cu o voce caraghioasă care să i se adreseze direct şi îl încurajeaza în direcţia încăpăţânării lui.
Scenariul pe care i-l ofer include o ieşire victorioasă din încăpăţânare în care el nu cedează fără o luptă şi bacteriile sunt cele asupra cărora trebuie să îşi concentreze forţele şi furia. Îl văd cum uşor-uşor ia drumul băii şi se spală singur-singurel! El e fericit, tu mulţumit!
Sfat: după ce termină spălatul pe mâini şi vine înapoi la masă, întreabă-l ceva despre bacteriile rele, dacă au ţipat când s-au dus pe scurgere, orice! Dacă eşti atent la detalii de acest gen îl vei învăţa să îi placă o astfel de rezolvare a situaţiei şi să o accepte şi în alte situaţii cum ar fi spălatul pe dinţi.
O astfel de repriză nu rezolvă problema definitiv, dar îl ajută mult să treacă peste acel episod măgăresc. Nu mai vorbim de nervii scutiţi de tine, ton ridicat şi alte ameninţări olimpiene pentru un lucru atât de elementar”, a scris artistul pe www.serbancopot.ro.