Trebuie să recunoaștem că vremurile s-au schimbat. Dacă înainte discuțiile despre sex erau un subiect tabu, vedem acum noile generații care discută destul de deschis despre asta, la fel și părinții. Dar, în continuare există părinți care nu știu cum să poarte această discuție, de unde să înceapă, ce termeni să folosească, mai ales dacă apar curiozitățile încă de la o vârstă fragedă. „Mami, cum apar bebelușii?”, iată o curiozitate clasică pentru este exclus să o satisfaci cu „Îi aduce barza”. În continuare îți explicăm cum ar trebui să le vorbești copiilor despre sex.
La început poate părea destul de ciudat, dar cel mai bun mod de a le vorbi copiilor despre sex este să le oferi răspunsuri simple și potrivite vârstei.
Atunci când cel mic te întreabă despre sex, spune-i că „Este o întrebare foarte bună” și, pe lângă faptul că mai câștigi timp să te gândești la un răspuns, îi și încurajezi să discute cu tine despre orice. Poți chiar să pui problema altfel: „Poți să-mi spui ce știi deja despre acest subiect?” și astfel îți poți da seama cu ce informații poți veni în plus sau ce poți îmbunătăți în cunoștințele lui.
Atât medicii pediatrici, cât și experții în parenting încurajează părinții să le spună celor mici pe nume atunci când vine vorba de a le explica zonele intime. Renunță la explicațiile drăgălașe precum „păsărică” sau „cocoșel” și folosește termeni precum „vulvă” și „penis”.
Dacă până la vârsta de 8-9 ani ai tot evitat genul acesta de subiecte, află că prietenii copilului tău sigur și-au făcut treaba în locul tău și sigur este ultimul lucru pe care ți-l dorești. În plus, dacă are acces la Internet, aceasta poate fi încă o sursă de…dezinformare. Cea mai bună sursă ești tu și trebuie, ca părinți sau adulți responsabili, să ne educăm să devenim prima sursă de informație pentru copii pentru că sexul afectează fiecare aspect din viețile noastre. Ca în orice alt aspect ce ține de parenting, consistența și repetiția sunt esențiale. Mai târziu, viitorul adult se va simți confortabil în mijlocul acestor conversații și îi va fi mult mai ușor să spună ce vrea, ce simte și să-și dea sau nu consimțământul.
Foto: shutterstock