Cum să te simți mai bine și mai încrezătoare după naștere? (P)

  • Publicat:
Cum să te simți mai bine și mai încrezătoare după naștere? (P)

Femeile care au născut sunt entuziasmate de prezența bebelușului, dar în același timp se simt destul de inconfortabil și epuizate atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Stresul le afectează enorm, dar și schimbările fizice din perioada postpartum sunt vizibile și diferite față de acele schimbări din perioada de sarcină.

În timpul perioadei postpartum trebuie urmate sfaturile medicului pentru recuperare, pentru a scăpa de disconfortul fizic, de stres și senzația copleșitoare. Mămicile care sunt puțin nesigure și stresate trebuie să se gândească la miracolul de a avea un copil și la câtă bucurie le va aduce acesta în viață.

Fiecare mamă trebuie să găsească acel echilibru între grija pentru ea și grija pentru copil, să încerce să treacă cât mai bine prin această experiență postpartum, sănătoasă și încrezătoare.

În perioada de după naștere, femeile au diferite probleme care le afectează bunăstarea și au nevoie de o perioadă de timp pentru a-și recăpăta sănătatea și echilibrul. Ele se pot aștepta la diferite simptome și stări neplăcute precum:

  • Sânii sunt mai sensibili și uneori dor
  • Unele femei pot avea probleme cu alăptarea și trebuie să discute asta cu un medic specialist
  • După naștere chiar și mișcările intestinului sunt dificile și se poate instala constipația ceea ce este inconfortabil
  • Apar bufeuri și dereglări hormonale
  • Unele femei pot suferi de incontinență urinară mai ales în cazul celor care au avut un travaliu lung
  • Picioarele sunt umflate, este nevoie de multă odihnă, ele trebuie ținute cât mai mult ridicate
  • Uneori apar și alte probleme de sănătate de la naștere, ce necesită vindecare

În cazul nașterii prin cezariană, problemele sunt și mai mari, aici este nevoie de 5-6 săptămâni pentru a ajunge la vindecare. Fără îndoială această perioadă este dificilă și mama se poate simți obosită și stresată de disconfortul suferit. Are nevoie de sprijin pentru abdomen, pentru alăptare, de consum regulat de lichide, de medicamente pentru calmarea durerii. Ea trebuie să evite efortul, scările, ridicarea, îmbrățișările și apropierea intimă în cuplu.

În câteva săptămâni, această perioadă se finalizează și viața liniștită revine la normal, cu o stare de bine și entuziasmul de a fi mamă. După naștere, mămicile își schimbă stilul de viață, ele pun pe primul loc copilul. Asta nu înseamnă însă că ele vor renunța la rutina de înfrumusețare, prin care se pregătesc pentru ziua care urmează. Prin urmare, mămicile vor avea grijă și de ele, de frumusețea lor, de aspectul tenului, al părului, de machiaj și ținuta vestimentară.

Ele vor face câte ceva pentru a se simți bine, împlinite, ceea ce le place cu adevărat. Dacă vor avea timp și ocazie se vor dedica și jobului, unei activități plăcute sau hobby. Vor avea grijă de ele și de copil, vor evita stresul și vor depăși cu bine sentimentele de nesiguranță și copleșire pe care le-au experimentat în perioada postpartum.

În locul produselor de unică folosință de igienă intimă, femeile pot folosi o cupă menstruală care este concepută pentru utilizări repetate și este potrivită pentru femei după naștere. Aceasta oferă și alte avantaje mari, precum:

  • Este un produs ecologic, nu se aruncă la gunoi în fiecare lună precum alte produse de igienă intimă
  • Poate avea mai multe dimensiuni, se alege cea potrivită
  • Este confortabilă și ușor de utilizat
  • Trebuie curățată corespunzător și fiartă în apă clocotită timp de 5-10 minute
  • Nu provoacă mirosuri neplăcute
  • Este un produs rezistent, ține și câțiva ani.

Imediat după naștere și în perioada de lăuzie, mămicile pot folosi absorbante postnatale care drenează rapid lichidul și sunt mai bune decât absorbantele clasice. Acestea se poartă împreună cu chiloții postnatali, au forma alungită, grosimea de 1 cm și nu conțin niciun strat artificial impermeabil. Ele sunt realizate dintr-un material respirabil, cu proprietăți absorbante înalte, care protejează pielea de iritații.

Urmărește CSID.ro pe Google News