Cum se îngrijeşte bebe?

Nou-născutul şi sugarul se spală zilnic, inclusiv pe cap. De ce? Aceşti micuţi nu au un sistem imunitar adaptat încă şi toate microorganismele care se dezvoltă rapid pe suprafaţa pielii pot determina infecţii, uneori severe. Dar cum se îngrijeşte un copil atât de mic?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se îngrijeşte bebe?

 

Nou-născutul şi sugarul se spală zilnic, inclusiv pe cap. De ce? Aceşti micuţi nu au un sistem imunitar adaptat încă şi toate microorganismele care se dezvoltă rapid pe suprafaţa pielii pot determina infecţii, uneori severe. Dar cum se îngrijeşte un copil atât de mic? 
 
La băiţa sau la duşul zilnic, un singur aspect trebuie reţinut. Testaţi apa înainte. Corect, aceasta se testează cu pliul cotului, unde pielea adultului este extrem de sensibilă, ca să vă daţi seama ce va simţi cu adevărat sugarul. Apoi alegeţi cu grijă produsul pentru spălare.
 
Săpunul ideal este natural 
Ar trebui evitate la copilul foarte mic săpunuri cu parfum, loţiunile antibacteriene, săpunuri cosmetice sau cele de rufe. Optaţi pentru produsele special create pentru ei care sunt hipoalergenice, nu au parfumuri şi nici SLS (Sodium Lauryl Sulfate), o substanţă chimică foarte agresivă folosită ca agent de spumare. Se pare că SLS poate afecta integritatea şi funcţionalitatea sistemului imunitar al sugarului. Se preferă săpunurile naturale, dar nu făcute cu sodă. 
 
Creme şi nu loţiuni
Sugarul se deshidratează repede, aşadar după baie trebuie masat cu o substanţă grasă. Se preferă cremele tot pe bază de ingrediente naturale (ceară de albine, răşină de conifere, uleiuri esenţiale). Acestea ar trebuie să aibă drept substanţe active extracte naturale din muşeţel, aloe vera sau gălbenele. Cremele menţin hidratarea naturală a pielii spre deosebire de loţiuni, produse de îngrijire mai bogate în apă. Un produs ideal pentru pielea sugarului este şi uleiul de măsline extravirgin. Motivul? Grăsimile conţinute sunt într-un procent extrem de ridicat asemănătoare cu grăsimile conţinute de pielea umană. 
 
Fără pudre
Unele pudre pot determina apariţia infecţiilor cutanate şi toate, indiferent de conţinut, au riscul de a fi inhalate de copil. Pulberile pot ajunge în contact cu mucoasa aparatului respşirator. Determină astfel alergii şi inflamaţii. Pudrele pe bază de talc spre exemplu au un efect puternic astringent. Nu sunt astfel recomandate sugarilor.

Cremele de soare după 6 luni

Până la 6 luni, sugarul nu trebuie expus deloc la soare. Când îl scoateţi afară, puneţi deasupra căruţului sau a scaunului din maşină un prosop, astfel încât razele soarelui să nu aibă contact direct cu pielea complet nepregătită a celui mic. După 6 luni, pe zonele care nu sunt ascoperite de haine sunt acceptate cremele de soare cu protecţie 50 plus, destinate copiilor. |n niciun caz expunerea nu trebuie făcută între orele 10.00-16.00. 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult