Cum (și de ce) să le vorbim copiilor despre bani?

Banii nu trebuie să fie un subiect tabu într-o familie, dar nici să fie la îndemâna copiilor de la vârste mici sau fără limite. Obișnuiți-i cu ideea că pentru bani se muncește.
  • Publicat:
Cum (și de ce) să le vorbim copiilor despre bani?
foto Shutterstock

Una dintre cele mai importante lecții pentru viață pe care părinții trebuie să le predea copiilor este cu siguranță lecția despre finanțe. Evident, nu este vorba doar despre o lecție ci despre un proces continuu de învățare la care participă deopotrivă și copiii și părinți. Există oare un moment potrivit să le vorbești copiilor despre bani?

 

Am în minte două imagini: cea a unui IT-ist de succes care la 35 de ani spunea că are bani dar nu știe să-i folosescă cu un scop precis. L-am întânit la un curs de psihoterapie de grup cu tema managementul banilor. El spunea că până pe la 10 ani nici măcar nu ținuse în mână bani, părinții săi au considerat că banii nu trebuie să fie un subiect de abordat cu copiii. Iar acum IT-istul căuta metode să dea o semnificație pozitivă banilor și să nu îi mai arunce pe lucruri nefolositoare.

Pușculița – de unde să economisească copiii dacă nu au salariu?

A doua imagine este cea a fiului meu de aproape 5 ani care a primit o pușculiță. I-am explicat rapid că este pentru economisirea banilor. El este foarte preocupat de hrănirea caprelor dintr-un parc, știe cât costă pachețelul de mâncare. Și ne-am trezit fără banii mărunți din portofele, genți în câteva minute. Evident, am fost șocați! Ei bine, oare a fost prea devreme să îi vorbim despre economii? Copilul a zis ”Dar ce să pun în pușculiță că eu nu am banii mei?”

Când să le vorbești copiilor despre bani?

Ei bine, banii fac parte din viața noastră și zi de zi și inevitabil și din viața copiilor. Chiar dacă nu sunt implicați direct, copiii aud discuțiile adulților despre bani, observă reacțiile legate de bani, observă utilitatea banilor (la cumpărături etc). Așadar banii nu sunt un subiect tabu, ci un subiect ce trebuie explicat pe înțelesul copiilor în funcție de vârstă și capacitate de înțelegere.

Cel mai probabil, copilul nu înțelege de ce părinții merg la muncă în loc să se joace cu el. Atunci este prima ocazie să îi explicați că munca este răsplătită prin bani. Iar banii sunt mijlocul prin care oamenii au acces la locuințe, mâncare, haine, jucării, utilități, transport, vacanțe, servicii medicale etc. Deci nu mai amânați acest subiect. Fiți onești cu copiii, însă nu le transmiteți propriile temeri și anxietăți legate de bani. Este exclusiv misiunea adulților să îi producă și să îi managerieze optim.

Dacă nu le vorbiți voi, vor afla despre bani de la colegi, alți adulți, internet etc și poate nu informațiile cele mai veridice vor ajunge la ei.

Copilul tău ce știe despre bani?

Întrebați-i pe copii ce știu ei despre bani. Posibil să fiți surprinși.

Vorbiți-le și despre puterea economiilor. Așa vor colabora mai bine când le spuneți că în loc să le cumparați încă o jucărie, jumătate din acea sumă o pot pune în pușculiță pentru a pleca de exemplu într-o vacanță. Iar cealaltă jumătate o puteți pune într-un cont pentru economii pentru studii sau cursuri facultative.

Vorbiți-le și despre greșelile financiare pe care le-ați făcut.

Explicați-le de ce nu este indicat ca un copil să aibă bani sau sume importante de bani asupra lui.

De asemenea, nu trebuie să fie un secret pentru copii cum se împart cheltuiele într-o familie lunar: rate, chirii, mâncare, transport, haine, economii etc.

Evident, vorbiți-le și despre generozitate și donații.

P.s. Explicați-le onest cum administrați alocația de stat pe care fiecare copil o primește lunar

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult