Întotdeauna am fost fascinată de performanţele sportivilor, dar, mai ales, de dăruirea, eforturile şi sacrificiile pe care le fac pentru respectivul sport de la vârste fragede.
Adevăraţii campioni învaţă de mici că, pentru a-şi urma pasiunea pentru un anumit sport, au nevoie de foarte multă disciplină.
David Cosma Cristofor (11 ani) şi Bogdan Cosma Cristofor (9 ani) sunt doi fraţi care iubesc kartingul de 4 şi respectiv 3 ani, devenind campioni în acest sport.
În noiembrie 2019 au fost premiaţi la Gala Campionilor Karting Masters (una dintre cele mai importante în domeniu), pentru întreaga activitate competiţională din 2019, fiind campioni Karting Masters, categoria Mini ROK şi respectiv Micro ROK.
Am stat de vorbă cu cei doi fraţi, pentru a înţelege de unde izvorăşte această pasiune, care este motivaţia zilnică, dar şi cum de pot da dovadă de atâta autodisciplină. Şi, fiind în plină pandemie, am fost curioasă să aflu cum s-au descurcat cu antrenamentele în izolare.
Ce se întâmplă doctore: De ce aţi ales kartingul şi nu alt sport? Care a fost prima experienţă?
David: Am ales karting-ul pentru că încă de la varsta de 2 ani eram pasionat de maşini, de ATV-uri, de Formula 1, iar tatăl nostru ne-a îndrumat în acest sens, fiind şi el extrem de pasionat. Prima experienţă la karting a fost împreună cu tatăl meu într-un kart dublu. El conducea, iar eu stăteam în dreapta lui, deoarece nu aveam înălţimea necesară să pot conduce un kart, dar visul meu era să pot conduce eu acel kart şi aşa a început pasiunea mea pentru karting.
Bogdan: Până să încep kartingul am fost foarte pasionat de karate kyokushin, unde am câştigat foarte multe concursuri. Un timp am practicat ambele sporturi în paralel, dar din momentul în care am atins viteza de 90 km/ h într-un kart am simţit ceva special, care m-a cucerit definitiv şi simt că nu voi renunta niciodată la acest sport.
CSÎD: Cum credeţi că v-a disciplinat acest sport?
David: Eu consider că orice sport, dacă-l faci cu seriozitate şi pasiune, te disciplinează. Faptul că ai un program clar, nişte obligaţii clare, nişte reguli, toate nu pot duce decât la disciplină.
Bogdan: Eu am venit destul de disciplinat de la karate, unde totul era foarte strict. Fără disciplină nu poţi fi un sportiv adevărat care face performanţă.
CSÎD: Care sunt, din punctul vostru de vedere, cele mai mari performanţe pe care le-aţi atins?
David: Cele mai importante performanţe obţinute de mine sunt titlurile de campion naţional, dar fiecare cursa în parte câştigată reprezintă o performanţă pentru mine, deoarece trăiesc o multitudine de sentimente în acele moment. În 2017 am câştigat locul I la Supercupa României şi am fost campion naţional la categoria Nanowatt. Şi am amintiri foarte frumoase de atunci pentru că decernarea premiilor a avut loc la Iaşi într-o clădire superbă, la Teatrul Naţional din Iaşi, unde pentru prima oară în viaţă mea am purtat smoking cu papion şi unde m-am simţit important şi mândru.
Această gală va reprezenta intotdeauna o amintire specială pentru mine. Apoi, în 2018 am câştigat titlul de vicecampion la campionatul Karting Masters categoria Mini, o categorie mult mai grea cu piloţi experimentaţi. Tot atunci am avut ocazia să intru în cea mai bună echipă de karting din România Real Racing şi am avut posibilitatea să particip la 8 curse internaţionale în Italia şi la o cursa deosebit de importantă în America, în Las Vegas, experienţă pe care nu o voi uita niciodată. Anul următor, în 2019, am câştigat titlul de campion naţional în campionatul Karting Masters, cel mai important campionat de karting din România cu foarte mulţi piloţi experimentaţi din diferite ţări. Am participat la 10 curse în Italia şi la campionatul mondial de karting de la Lonato.
Bogdan: În anul 2017 eu am câştigat titlul de campion naţional categoria Pikowatt şi la fel ca şi fratele meu, am participat la o gală superbă unde m-am simţit foarte important. În 2018 am fost vice campion în campionatul Karting Masters, categoria Micro. Iar anul trecut am reuşit să câştig titlul de campion Karting Masters la categoria Micro de care sunt tare mândru. Tot în 2019 am trecut la o clasă mai mare. O altă performanţă extrem de importantă pentru mine a fost obţinerea locului 5 în Italia în decembrie 2019 la “ Trofeo Ayrton Senna” care a avut loc la Sarno Italia/lângă Napoli.
CSÎD: Aveţi vreun model, vreun sportiv care să va inspire?
David: Luis Hamilton clar, niciun pilot nu este că el.
Bogdan: Charles Leclerc e foarte tânăr şi extrem de talentat
CSÎD: Cine v-a încurajat să faceţi acest sport?
David: Părinţii noştri ne-au încurajat de fiecare dată. Ei au trăit lângă noi fiecare cursă, fiecare emoţie.
Bogdan: Atât mami cât şi tati. Amândoi ne-au încurajat.Şi chiar şi bunicii noştri.Toţi trăiesc alături de noi emoţiile competiţiilor.Lor le mulţumim pentru toată susţinerea.
CSÎD: Aveţi anumite ritualuri înainte de competiţii?
David: Nimic în mod special : am grijă să mă odihnesc mai mult, încerc să îmi temperez emoţiile şi mai am un secret: hăinuţele de sub combinezon sunt cele cu noroc, adică cele care mi-au purtat noroc în competiţiile anterioare. Ştiu că e doar o superstiţie, dar psihic mă ajută.
Bogdan: La fel ca şi fratele meu încerc să fiu odihnit şi mă rog la Doamne Doamne înainte de intrarea în pregrilă.
CSÎD: Conduceţi cu multă viteză. Nu vă este teamă de accidentări?
David: Viteza atinsă pe anumite piste şi pe linie dreapta e de aproximativ 100 km /h, însă niciodată nu am simţit frica unor accidentări. Contrar aparenţelor că ar fi un sport periculos, este unul dintre cele mai sigure sporturi, iar accidentările, de obicei, sunt minore.
Bogdan: Nu am simţit niciodată frică. Îmi place mult prea mult viteza, adrenalina, senzaţia pe care o trăiesc, ca să mă gândesc la faptul că mă pot accidenta. Până acum am avut doar două răsturnări, din care nu am avut nici măcar o zgârietură, deoarece suntem foarte bine protejaţi: kartul este foarte jos şi bine gândit, iar noi suntem îmbrăcaţi în combinezoane speciale, avem costieră pentru protecţia coastelor, gâtieră specială pentru zona gâtului şi cască pentru protecţia capului.
CSÎD: Care este următoarea performanţă la care visaţi?
David: Visul fiecărui pilot de karting este să ajungă pilot în Formula 1. Acesta este şi visul meu şi voi munci să ajung acolo.
Bogdan: Eu visez să câştig Campionatul mondial de karting din Italia, la categoria mini, în anul 2021.
CSÎD: Cât de mult vă pregătiţi (sau mai bine spus vă pregăteaţi) săptămânal pentru a fi printre cei mai buni?
David: Săptămânal mergeam de 3-4 ori în cursul săptămânii, imediat după ce terminam şcoală, pentru antrenament, aproximativ 3 ore/ zi şi în weekend, cam toată ziua de sâmbătă şi cea de duminică.
Bogdan: A răspuns David, antrenamentele le facem împreună. Eu am norocul că învăţ de pe lângă cei din echipa mea, care sunt mai mari decât mine.
CSÎD: Ce faceţi acum, pentru a nu vă ieşi din formă?
David: În această perioada ne este foarte greu, ne e dor de pistă, de colegii din echipă, de întreagă echipă şi de viaţa noastră de dinainte de acest virus, de competiţiile din ţară şi străinătate. Acasă facem ce putem: avem norocul că avem o curte destul de mare şi putem face ture cu karturile proprii, facem destul de multă pregătire fizică, atât dimineaţa la 7.30 înainte de începerea cursurilor on line, cât şi seara, la ora 18.00.
Bogdan: Încercăm să ne păstrăm tonusul prin pregătire fizică destul de intensă. Dat fiind că suntem doi, ne îndemnăm unul pe celălat şi este plăcut să ai un partener de sport. Şi ne mai plimbăm prin curte cu karturile şi înotam destul de mult.Facem şi scufundări pentru dezvoltarea respiraţiei şi a plămânilor, dacă vremea ne permite, aşa cum a fost în ultima săptămână.
CSÎD: Cum arată o zi din viaţă voastră de sportiv în izolare?
David şi Bogdan: Cum am spus pe la 7 ne trezim, ne spălăm şi ne dezmeticim, pe la 7.20 – 7.30 începem vreo jumătate de oră de antrenament, apoi luăm micul dejun, iar la 8.30 începem şcoala on line până la ora 15.00, cu o pauză de prânz la ora 13.00. După cursurile on line ne odihnim cam o oră, apoi ieşim în curte unde ori înotăm, ori ne dăm cu karturile, ori jucăm ping-pong. În jur de 18 mai facem un antrenament de pregătire fizică până pe la 19, apoi avem oră de citit. Iar la 20.30 cina şi relaxare.Iar pe la 22.30 ne culcăm.Înainte de izolare, după 15 mergeam pe pistă.
CSÎD: Cum reuşiţi să vă motivaţi să urmaţi un program atât de strict?
David: Noi nu considerăm că avem un program strict, tot acest program face parte din rutina noastră zilnică, aşa ne-am obişnuit de mici să fim foarte activi şi ne place.
Bogdan: Ne face plăcere să urmăm acest program pentru că tot ce facem, facem împreună şi ne antrenăm unul pe celalalt… când începem şcoală suntem deja suficient de energici să că facem faţă cu brio iar în rest totul este plăcere, joacă.
CSÎD: Au fost momente când vi s-a părut greu?
David: Nu-mi amintesc să-mi fi fost greu vreodată poate doar atunci când în timpul cursei am avut probleme tehnice sau când am câştigat cursa şi am fost penalizat de arbitrii şi acestea m-au consumat foarte mult dar toate acestea m-au întărit şi m-au format pentru mai târziu.
Bogdan: M-am simţit de câteva ori epuizat fizic deoarece este un sport în care depui foarte mult efort fizic dar şi mental, trebuie să ai o atenţie distributivă foarte dezvoltată dar niciodată nu am cedat.
CSÎD: De ce vă este cel mai dor, acum în izolare?
David: Cel mai dor îmi este de echipa mea de Real Racing, de prietenii mei de karting şi de competiţiile din Italia.
Bogdan: Mie cel mai dor îmi este de întreaga atmosferă de la pista de karting, de viaţa de dinainte de coronavirus.
CSÎD: Când credeţi că se vor relua competiţiile?
David: Noul calendar competiţional este deja stabilit, prima competiţie fiind între 12 şi 14 iunie, dar antrenamentele sper să le începem cât mai curând posibil.
Bogdan: Am înţeles că antrenamentele le vom putea începe de săptămâna viitoare, dar numai cu anumite condiţii clare, de distanţare, adică să nu fim mai mulţi de trei copii pe pistă, iar în total maxim opt persoane, atât copii cât şi adulţi, deci doar cu mecanicii şi mentorul nostru Constantin Răileanu.