De ce e important să lăsați copiii să greșească? Explică Andrada Tache, psiholog în Germania

Ne dorim să copii perfecți! Ne dorim să le oferim copilăria perfectă. Ne dorim să le oferim educația perfectă. Și să-i ținem departe de greșeli...
  • Publicat:
De ce e important să lăsați copiii să greșească? Explică Andrada Tache, psiholog în Germania
Andrada Tache, foto arhivă
”Lăsați copiii să greșească! Lasați copiii își să depășească greșeala prin forțele proprii, având pentru ei înțelegere și oferind sprijinul de care au nevoie. Nu le dați copiilor soluțiile în locul lor! Altfel vor fi dărâmați în fața riscurilor și nu vor putea atinge succesul pe cont propriu” este de părere psihologul și psihoterapeutul Andrada Tache. Despre motivele pentru care greșeala este un mentor. Greșeala este un manual. Greșeala este un kit de supraviețuire.

 

De ce să lași copiii să greșească și de ce să nu vii tu ca părinte cu soluții? Pentru că mereu vor aștepta ajutorul celor „mai pricepuți ca ei” și vor rămâne imaturi, măcinați de teama că schimbările și provocările (de altfel, singurele constante în viața noastră) sunt „prea mult pentru ei”. Potențialul lor nu se va realiza niciodată și se vor afunda în vieți care nu îi mulțumesc. De aceea vedem atât de mulți oameni imaturi, dependenți, nefericiți, „împietriți” (lipsiți de reacție/sentimente), blazați, cinici, invidioși, demonstrativi, uneori chiar îngroziți de fericirea/succesul altora.

La ce ne ajută să greșim?

Niciunul nu a avut părinți care să le permită să greșească. Ori au fost supraprotejați (posibilele greșeli au fost anticipate și evitate de părinți că nu cumva copilul să trăiască vreo emoție negativă, ei neștiind cum să conțină copilul să treacă prin aceste evenimente firești de viață), ori li s-a cerut performanță cu orice chip (așa-zișii „părinți antrenori” care își însărcinează copiii cu toate planurile lor de viață neîndeplinite și nu pot tolera o greșeală sau o abatere cât de mică).

Acestia sunt părinții care „se realizează prin copii”, împovărându-i și nelăsându-i să își trăiască propriile vieți.

Greșeala este parte din procesul de devenire

Dragii mei, nu faceți copii ca să: – nu îi lăsați să greșească, adică să trăiască, pentru că greșeala este partea esențială a procesului de devenire. Dacă nu greșim, ne punem la adăpost de viața și trăim ca niște „morți frumoși, cu ochii vii”. Acum vă vin în minte figurile împietrite ale unora sau agitate ale dependenților (de orice)? -nu îi lăsați să își trăiască propriile vieți, crezând că ideea voastră despre ce e mai bine pentru ei este singură CALE.

Nu! Ce e bine pentru voi poate fi foarte rău pentru ei. Nu la voi sunt răspunsurile despre cum să își ducă viața, ci la copii! Încă de când apar pe lume ei „știu” mai bine ce e ok pentru ei decât voi! Treaba voastră este să învățați să vedeți asta, sa o acceptați (că sunt ființe diferite de voi!) și să îi ajutați și pe ei să se vadă pe sine, așa cum sunt, și să lucreze cu ei înșiși spre evoluție și fericire.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult