Se intampla ca unica solutie pe care o mai ai, pentru a-l face pe copilul tau sa te asculte, sa fie tipatul. Ei bine, afla ca este o pierdere de timp sa tipi la copilul tau, iar rezultatele aproape zero.
Multi parinti (sincer, nu cred sa existe cu adevarat parinti care nu au tipat niciodata la copilul lor), ajung sa tipe la copilul lor ca ultim si suprem argument. Isi exprima in felul acesta autoritatea si cer cu voce ridicata sa fie ascultati.
De ce tipa parintii la copiii lor? Intr-o oarecare masura din dorinta de a se impune in fata copiilor, apoi dintr-un amestec de furie si frustrare pentru ca odrasla nu reactioneaza la cererile lor. Parintii tipa la copilul lor pentru ca asa li s-a intamplat si lor cand erau copii, pentru ca nu gasesc alte solutii si pentru ca, inconstient, statutul de parinte le da impresia, in mod eronat, ca au dreptul de a se impune in forta. A tipa la copilul tau este insa expresia unei atitudini de forta si a neputintei parintelui de a-si exprima autoritatea in alte forme, neagresive.
Psihologia si cercetarile in domeniul relatiilor dintre copil si parinte arata ca a tipa la un copil induce acestuia un sentiment de teama si insecuritate, provoaca resentimente si il indeparteaza pe copil de parintele sau. In plus un parinte care tipa la copilul sau ii genereaza acestuia un sentiment de vinovatie si lasa traume pe termen lung, mai ales daca aceasta „metoda” este frecvent folosita.
Pe de alta parte un copil are nevoie de limite si reguli, si trebuie sa inteleaga si sa asculte de autoritatea parintelui. Dar copilul are nevoie de intelegere, empatie si dragoste, iar echilibrul dintre aceste doua laturi, odata realizat, este in masura sa elimine din relatia parinte-copil orice forma de violenta.
Citeşte continuarea articolului pe www.suntmamica.ro.