De ce esti cel mai bun tatic?

Actualul tatic ar trebui sa copieze de la tatal lui, adaptand lucrurile care i-au placut cel mai mult.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce esti cel mai bun tatic?
De ce esti cel mai bun tatic?

Toata lumea vorbeste despre relatia incredibila dintre copii si mamicile lor. Dar in ecuatie, este intotdeauna nevoie de o a treia persoana care, la modul ideal, sa echilibreze incredibila legatura. Asa ca ne-am gandit sa vorbim despre tatici si despre tot ce inseamna figura paterna in dezvoltarea armonioasa a unui copilas. Departe de a fi insa perfecti, cei mai buni parinti sunt cei care se implica si arata acest lucru.

Imaginea paterna este atat de importanta pentru un copil, incat, daca taticul nu este prezent din diverse motive in viata lui, mama are o misiune in plus. Aceasta trebuie sa gaseasca diverse figuri masculine –  unchi, bunici care sa suplineasca absenta tatalui.

In felul acesta, micuta faptura va beneficia de echilibru din primii ani de viata, spun psihologii. Daca insa vorbim de o familie formata din mama, tata si copii, nu inseamna ca e mult mai usor sa gasim un echilibru. Iar rolul taticului in viata familiei este la fel de dificil ca si al mamei in mentinerea liniei subtiri intre normalitate si exces.

Sunt ca tatal meu?

Studiile certifica: imediat dupa ce devin tatici, mare parte dintre barbati isi pun inconstient intrebarea: „Oare o sa fiu ca tatal meu?” Nu neaparat, vine si raspunsul. In primul rand, de la tatal personal, ideal ar fi sa copieze, adaptand lucrurile care i-au placut cel mai mult.

Iar aceste calitati sa fie mixate cu aspecte pozitive preluate de la toate persoanele de sex masculin cu care proaspatul tatic a intrat in contact de-a lungul vietii: bunici, profesori, prieteni, chiar si antrenorii de pe terenul de fotbal.

Insa daca acum 30-40 de ani, societatea punea langa cuvantul tatic bun descrierea „sa asigure familie lui o casa, mancare si scoala”, acum perceptia e schimbata radical. Taticii au aceste 3 datorii plus inca doua: sa vorbeasca si sa petreaca timp alaturi de copil.

Ce face un tatic bun?

De la nasterea copilului, psihologii recomanda inclusiv taticului sa tina cat mai mult bebelusul in brate, apoi sa-i ii dea mancare, sa-l spele, sa-l schimbe.

Ulterior, este important sa-i povesteasca cate-n luna si-n stele, sa petreaca timp si cu toata familia in jur, dar si singur cu copilul, pentru ca in felul acesta relationarea va fi eficienta toata viata. Imediat ce micutul incepe sa vorbeasca, recomandarea specialistilor este ca taticul sa se implice in activitatile de la gradinita, chiar daca la inceput o sa i se para ciudat, spre exemplu, sa intervina pentru o tema de la „gradi”.

Dupa ce copilul ajunge la varsta scolara, ar fi ideal sa mearga din cand in cand cu taticul la serviciu, sa vada exact unde dispare atata vreme in fiecare zi. In felul acesta, se consolideaza increderea intre parinte si copil, dar si responsabilitatea micutului.

Ulterior, pe tot parcursul dezvoltarii, e vital ca si tata sa isi asume discutii fata in fata cu propriul copil, dar care sa nu contina invariabil reprosuri sau indicatii despre sarcinile copilului, ci diverse povesti de viata. Si la fel de importanta e o joaca cu mingea, chiar si seara cand tata vine de la serviciu, pentru ca ofera imagini frumoase pe care micutul nu le uita niciodata si care il ajuta sa isi construiasca un psihic puternic, capabil sa depaseasca dificultatile vietii adulte.

„Taticule, respecta faptul ca fiecare copil e unic, asa ca, nu fa comparatii (extrem de dureroase pentru cel mic) cu alte persoane. E tot datoria ta uriasa sa-l faci sa-si iubeasca imaginea din oglinda pentru ca astfel va avea un psihic puternic.“

 Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
A inceput sa dea din picioruse…
A inceput sa dea din picioruse…