De ce nu e bine ca bebelușul să doarmă cu căciulița pe cap. Avertismentul medicilor: Temperatura prea mare din cameră poate duce la sindromul morții subite a sugarului

  • Publicat:
De ce nu e bine ca bebelușul să doarmă cu căciulița pe cap. Avertismentul medicilor: Temperatura prea mare din cameră poate duce la sindromul morții subite a sugarului
Foto: profimediaimages.ro

Sugarii nu trebuie să doarmă cu căciulița pe cap sau îmbrăcați în haine prea groase. În caz contrar, există riscul apariției sindromului morții subite a sugarului, din cauza supraîncălzirii, avertizează medicii. 

Bebelușii au nevoie de un mediu sigur și confortabil pentru somn, însă mulți părinți au tendința să îi înfofolească în haine groase sau să seteze temperatura din cameră la valori mult prea mari, care pot fi periculoase pentru sănătatea micuțului.

Motivul pentru care sugarii nu trebuie să doarmă cu căciulița pe cap

Copiii foarte mici trebuie îmbrăcați adecvat atât atunci când sunt scoși afară la aer, dar și când stau în interior, cu precădere în timpul somnului. Spre exemplu, în locul unei pijamale foarte groase, experții recomandă hăinuțele în care copilul se simte confortabil și adăugarea unui strat suplimentar care poate fi ușor înlăturat atunci când cel mic se încălzește prea tare.

Dacă sugarul este acoperit cu o pătură, se recomandă ca aceasta să fie realizată din materiale precum bumbac, cașmir, muselină, mătase.

De asemenea, medicii atrag atenția că nu este indicată căciulița pe cap în timpul somnului, deoarece copilul se supraîncălzește ușor și se poate asfixia. Lucru valabil și în cazul eșarfelor sau hăinuțelor strânse puternic în jurul gâtului, precum și al înfășatului.

Studiile au arătat că înfășarea cu picioarele drepte și strânse crește riscul de apariție a displaziei de șold. De asemenea, acest tip de înfășat creează presiune pe cutia toracică și duce la o creștere a frecvenței respiratorii. Se asociază cu un risc crescut de pneumonie și de supraîncălzire, mai ales dacă și capul copilului este acoperit.

Un bebeluș se poate înfășa maxim până în momentul în care începe să se rostogolească. După acest moment devine foarte periculos pentru el!

Temperatura ideală pentru somn la sugari

Potrivit specialiștilor, temperatura optimă de somn în cameră pentru sugari este de 20.5 grade Celsius.

Supraîncălzirea poate determina o mulțime de efecte secundare la copii sau bebeluși: insomnii, agitație, deshidratare, febră. De asemenea, valorile mult prea crescute ale temperaturii din cameră pot favoriza apariția sindromului morții subite la sugari.

Majoritatea studiilor au arătat o creştere a morţilor subite în anotimpul rece. O altă posibilă cauză a acestui sindrom la sugari este frecvenţa crescută a infecţiilor, în special respiratorii.

Infecţia virală ocupă primele locuri, infecţiile bacteriene fiind excepţional incriminate în producerea sindromului morții subite la nou-născuți și sugari (stafilococ, streptococ de grup B). Dintre virusuri, pe primul plan se situează virusul sinciţial respirator, urmat de influenzae (virusul gripal), parainfluenzae, adenovirusuri, rinovirusuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult