”Cea mai bună mâncare e la mama acasă!”Fiecare dintre noi are ca repere educația primită de acasă, în copilărie. Asta se aplică inclusiv la educația și gusturile alimentare. Dacă părinții obișnuiesc să mănânce sărat, și copiii ar putea prelua acest obicei. Chiar dacă în primii ani din copilărie mâncarea pentru copii este preparată separat, iar sarea este fix cât trebuie – cum se spune – un praf de sare. Chiar și medicii cardiologi atrag atenția asupra efectelor negative ale consumului de sare. Hipertensiunea arterială – o boală tăcută ce în timp poate declanșa grave probleme de sănătate precum accident vascular cerebral, infarct.
Prin reducerea consumului de sare, reducem riscul apariției hipertensiunii ”Mai trebuie apoi să știm că pentru sănătatea cardiovasculară trebuie să reducem aportul de sare. Să nu ne obișnuim cu un gust sărat, încă din copilărie” a explicat Dr. Ana-Maria Vintilă, medic cardiolog. Românilor le place gustul sărat. Statisticile arată că în farfuriile românilor sarea este la loc de cinste.
”În bucătăria românească de astăzi se consumă zilnic și 20 g de sare. Limita recomandată de 3,5-5g” a mai completat medicul cardiolog. De ce nu este bună sarea în bucate?
Excesul de sare are ca efect negativ reținerea lichidelor în țesuturi și, astfel, creșterea presiunii în vasele de sânge. ”În plus, aportul crescut de sare poate sta la baza rezistenței la tratament a hipertensiunii arteriale” a mai adăugat dr. Ana-Maria Vintilă.
Așa cum mâncăm noi, așa vor mânca și copiii noștri. Căci ei copiază și preiau obiceiurile noastre. Spre exemplu, obișnuiți-i cu gusturile normale ale alimentelor. Nu puneți zahăr sau miere peste fructe. Mai ales peste căpșuni, unele persoane obișnuiesc să adauge îndulcitori. Nu este necesar!