În 2019, autoritățile sanitare din România anunțau că rata naşterilor prin cezariană din România a depăşit 60%. Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, recomandările pentru nașterea prin cezariană nu ar trebui să depășească 10-15 la sută din numărul nașterilor. Această recomandare OMS este făcută încă din 1985. Am întrebat un medic ginecolog – dr. Laura Mustață – care este perioada normală a unei sarcini, dar și ce motive au româncele pentru a alege varianta nașterii prin cezariană la cerere.
CSÎD: Ce este nașterea naturală sau nașterea vaginală?
Dr. Laura Mustață: Nașterea naturală/vaginală reprezintă calea fiziologică de naștere prin care nou născutul ia contact cu lumea externă prin intermediul canalului de naștere al bazinului și vaginului matern.
CSÎD: Ce este nașterea prin operație cezariană?
Dr. Laura Mustață: Nașterea prin operație cezariană reprezintă calea de naștere prin care fătul este extras printr-o intervenție chirurgicală la nivelul abdomenului matern și printr-o incizie la nivelul uterului. Operație cezariană reprezintă o intervenție chirurgicală ce are indicații medicale absolute sau relative în situații când nașterea vaginală/naturală este contraindicată.
CSÎD: Când este normal să naști?
Dr. Laura Mustață: Nașterea la termen reprezintă nașterea în perioada de peste 38 săptămâni vârsta gestatională ce se prelungește până la 41 de săptămâni. În acest interval orice naștere reprezintă nașterea la termen. Înainte de 38 de săptamani, o naștere poate fi prematură iar peste 41 de săptămâni de sarcină numim că este vorba de o sarcină depășită cronologic. Termenul teoretic de naștere e setat la începutul sarcinii în general în funcție de data ultimei menstruații și/sau măsurători ale embrionului în trimestrul 1 de sarcina. Se consideră 40 de săptămâni vârsta gestațională la care este stabilit termenul teoretic de naștere.
CSÎD: De ce în ultimii ani cererea de naștere prin cezariană este foarte mare în România?
Dr. Laura Mustață: Sunt mai multe motive care au dus la creșterea numărului de operații cezariane în țara noastră. Pe de o parte e frica și lipsa de informare a pacientelor, pe de altă parte confortul pacientei de a avea o naștere programată la o data și ora fixă. Și nu în ultimul rând, aș menționa că în Romania pacientele doresc să își urmărească sarcina cu un anumit medic cu care doresc să și nască. Acest lucru nu se întâmplă în țările din Europa de Vest.