Un semnal important, care indică faptul că organismul feminin este pregătit pentru concepţie, este prezenţa ovulaţiei. Tocmai de aceea, faptul că disfuncţia ovulatorie constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii în cazul femeilor, este o problemă tot mai presantă pentru cuplurile care încearcă să conceapă un copil.
Disfuncţia ovulatorie poate varia de la o persoană la alta fie prin manifestarea unei ovulaţii rare şi neregulate – Oligo-ovulatie sau chiar lipsa completă a acesteia – Anovulaţie. Cu toate acestea, tratamentul pentru astfel de afecţiuni implică un minimum de timp şi efort, iar în cele mai multe cazuri nu este nevoie să se apeleze la fertilizare in vitro.
Ovulaţia trebuie privită nu ca o simplă eliberare a ovulului din ovar, ci ca un proces multilateral la care participă mai multe părţi ale corpului feminin. Pentru a avea ovulaţie în fiecare lună este necesară o interacţiune complexă şi adecvată între hormonii eliberaţi de hipotalamus, hipofiză şi hormonii ovarieni.
Astfel, cauzele care determină dereglarile de ovulaţie pot fi dificil de elucidat, însă cel mai adesea sunt corelate cu:
Cel mai întâlnit semnal al ovulaţiei este reprezentat de mucusul cervical. În apropierea perioadei de ovulaţie, acesta devin subţire, filant şi alunecos, asemenea consistentei unui albuş de ou. Un alt mod prin care femeile îşi pot da seama când a avut loc ovulaţia este atunci când are loc o creştere a temperaturii bazale, temperatura vaginală luată dimineaţa, la trezire. Imediat după ovulaţie, temperatura creşte cu 0,5-1,6 grade, datorită creşterii producţiei de progesteron.
Anovulaţia (lipsa ovulaţiei) se manifestă prin absenţa ciclului menstrual mai multe luni la rând şi poate fi determinată de o serie de cauze: sindromul de ovare polichistice (cel mai frecevent), hipo/hipertiroidia, hiperprolactinemia, insuficienţă ovariană prematură, eforturi fizice intense, creşteri sau scăderi bruşte în greutate, anumite boli sistemice sau medicamente etc.
Oligo-ovulatia este o afecţiune care asociază ovulaţia neregulată şi ciclul menstrual ce depăşeşte normalul de 21 până la 35 de zile.
“Evaluarea profilului hormonal feminin este o etapă importantă în investigarea cuplului infertil, care permite totodată şi aprecierea rezervei ovariene (potenţialul de fertilitate). Cu excepţia cazurilor de insuficienţă ovariană, tulburările de ovulaţie sunt uşor de tratat şi cu un grad ridicat de succes. Tehnologia utilizată fiind una foarte simplă, pacientele nu trebuie să se teamă de tratament. Şansa femeilor de a rămâne însărcinate este direct proporţională cu calitatea ovulelor, corelată în special cu vârsta” susţine dr. Ionela Anghelescu, specialist fertilitate şi reproducere asistată în cadrul Gynera Fertility Center.
Pentru stimularea ovulaţiei se pot prescrie tratamente medicamentoase, urmate de o supraveghere din partea doctorului pentru a monitoriza perioada de ovulaţie. Monitorizarea implică realizarea de ecografii şi teste de sânge.