Diana Lefter – Cu cine îți lași copiii în vacanțe când nu ai bunici alături?

Un specialist în educație vorbește despre efortul părinților care nu pot lăsa copiii la bunici, dar și despre bunicii care au un rol mai benefic în viața copiilor decât părinții.
  • Publicat:
Diana Lefter - Cu cine îți lași copiii în vacanțe când nu ai bunici alături?
Diana Lefter, specialist în educație, foto arhivă

Vrem să recunoaștem sau nu, România a rămas blocată în trecut și când vine vorba despre vacanțele copiilor. Sunt mult mai multe zile de vacanță pentru copii decât în țările din Vestul Europei, iar un procent foarte mare dintre mame lucrează astazi… Ce este de făcut? Nu toți părinții îi pot lăsa la bunici și nu toți părinții dispun de resurse financiare pentru a plăti o bonă sau o grădiniță privată deschisă și în vacanțe. Despre acest subiect am vorbit cu specialistul în educație Diana Lefter.

CSÎD: Cum pot părinții care nu au bunicii alături să aibă grijă de copii, în condițiile în care vacanțele școlare în România depășesc cu foarte mult perioada de concedii?

Diana Lefter: Cu greu! Este extrem de greu în cazul părinților din România care nu au mereu suficiente resurse financiare să plătească pentru serviciile unei bone. În perioada asta când creșele și grădinițele au tot fost închise, bunicii au fost salvarea multor familii. Cei mai puțin norocoși au fost nevoiți sa caute variante alternative care sunt foarte costisitoare sau chiar au fost nevoiți să renunțe la job-urile lor.

Părinți extenuați – copiii plătesc ”facturile”

CSÎD: Obosesc și părinții?

Diana Lefter! Absolut! Nu mai vorbim de uzura psihică și emoțională prin care trec acești părinți, aceasta oboseala cronică se va resimți acut peste timp în relația pe care părintele o va avea cu al său copil.

Când bunicii nu sunt potriviți pentru a avea grijă de nepoți

CSÎD: Când bunicii nu sunt cele mai potrivite persoane să aibă grijă de copii?

Diana Lefter: Atunci când integritatea fizică, psihică și emoțională a copilului sunt puse în pericol. Altfel, nu văd de ce bunicii nu ar fi potriviți pentru a avea grijă de nepoții lor. Chiar dacă exista contradicții între viziunile bunicilor și cele ale părinților, asta nu face decât sa creeze diversitate și să aducă plus valoare în dezvoltarea copilului.

CSÎD: În ce procent de timp e bine să stea copiii cu bunicii? Dar cu părinții?

Diana Lefter: Nu cred că pot face o estimare. Sunt familii în care influența bunicilor este una mai pozitivă decât influenta părinților și în acest caz nu aș priva copilul de mediul care îi aduce cele mai multe beneficii. Asta e o chestiune subiectivă care nu suportă generalizare. Sigur că de preferat ar fi ca un copil să crească alături de părinții lui în majoritatea timpului, dar așa cum am spus mai sus, uneori părinții nu sunt suficient de ancorați în acest rol, iar bunicii îi suplinesc cu brio.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult