Academia Americană de Pediatrie recomandă începerea diversificării la bebeluşi între 4 şi 6 luni, dar această perioadă depinde foarte mult de cât de pregătit este copilul şi semnele pe care le arată în această privinţă.
Diversificarea reprezintă un pas extrem de important în dezvoltarea bebeluşului. Acesta este, mai exact, momentul în care cel mic descoperă noi arome, gusturi şi texturi ale alimentelor pe care le va consuma zi de zi, exact ca un adult. Ştim că alăparea la sân este importantă în primele şase luni de viaţă, laptele matern oferind nutrienţii necesari dezvoltării corespunzătoare, dar începând cu vârsta de 6 luni sau, de ce nu mai devreme, bebeluşul poate începe să cunoască hrana solidă alături de laptele de la sân sau alte formule. Treptat, cantitatea şi varietatea de alimente vor putea fi crescute ca mai apoi bebeluşul să consume aceleaşi alimente ca restul familiei. Bineînţeles, între timp poate face acest lucru, doar că porţiile trebuie să fie mult mai mici.
Diversificarea la bebeluşi începe poate începe în momentul în care cel mic dă primele semne că este pregătit să se hrănească cu mâncare solidă. Printre semne putem reaminti:
Cu toate astea, părinţii pot observa şi alte semne care sunt interpretate greşit şi care nu sugerează că cel mic este pregătit pentru diversificare:
Nu trebuie să grăbim procesul de diversificare la bebeluşi până când acesta nu este pregătit pentru acest pas. În mod normal, aceste semne apar în perioada 5-6 luni. Niciodată nu începem diversificarea la bebeluşi mai devreme de 4 luni! Laptele matern şi formulele oferă energia şi nutrienţii necesari pentru dezvoltarea bebeluşui, iar alăptarea până la cel puţin şase luni îl va proteja împotriva bolilor şi infecţiilor.
În perioada 8-10 luni de viaţă ale bebeluşului, dacă acesta deja începe să prindă singur cu mânuţele şi să ducă la gură, se pot introduce mai multe alimente şi nu neapărat sub formă de piure.
În momentul în care începem să introducem în alimentaţia bebeluşului hrana solidă, ideal este ca în paralel să se continue cu alăptarea. În jurul vârstei de nouă luni, bebeluşii deja îşi dezvoltă abilităţile de a mesteca şi înghiţi, dar cu toate acestea, mâncarea solidă nu va putea înlocui laptele matern sau formulele. Începând cu vârsta de şase luni îi putem da bebeluşului apă, iar astfel el se poate învăţa în timp să bea din pahar, deşi la acea vârstă nu prea are nevoie de alte fluide în afară de laptele de sân sau formule.
4-6 luni | 6-8 luni | 8-10 luni | 10-12 luni |
Fructe: mere, avocado, banane, pere | Fructe: caise, mango, nectarine, piersici | Fructe: afine, pepene, cireşe, citrice, nucă de cocos, merişoare, smochină, struguri, kiwi, papaya, curmale | Fructe: citrice, căpşuni |
Legume: fasole verde, cartof dulce, dovleac | Legume: morcovi, păstârnac, mazăre, dovlecel | Legume: sparanghel, broccoli, sfeclă, conopidă, castravete, vinete, praz, ceapă, ardei gras, cartofi albi, napi | Legume: fasole sucată, linte, porumb, spanac, roşii |
Carne: curcan, tofu, pui | Carne: vită, ouă, porc | Carne: peşte, vânat sălbatic | |
Cereale: orz, ovăz, orez | Cereale: orz, ovăz, orez | Cereale: hrişcă, in, grâu, mei, paste, quinoa | |
Lactate: brânză, brânză de vacă, cremă de brânză, iaurt | Lactate: lapte de vacă |
Reţete pentru diversificarea la 4-6 luni
Când bebeluşul ajunge la vârsta de 4-6 luni, pentru cele mai simple reţete prin care să le facem cunoştinţă cu mâncarea solidă se recomandă folosirea unui singur ingredient. Astfel, va fi mult mai uşor să depistezi alergiile sau sensibilitatea la un anumit aliment. După ce îţi este clar ce tolerează bebeluşul şi ce nu, poţi amesteca ingredientele pentru a obţine noi gusturi şi texturi.
Pentru perioada 7-9 luni poţi opta pentru un piure mai consistent, cu o mai multe ingrediente.
Reţete pentru diversificarea la 9-12 luni
În perioada 9-12 luni, bebeluşul poate mânca pasat sau bucăţi. De asemenea, poţi adăuga lactate ca brânză sau iaurt şi poţi forma amestecuri complexe. De exemplu: