Divorțul: cum iei această decizie?

Divorțul este un eveniment complex, care îți poate schimba viața.
  • Publicat:
Divorțul: cum iei această decizie?

 

Divorțul este un proces este extrem de emoțional și de complicat. Uneori, este necesar să mergi la terapie pentru a reflecta asupra tuturor problemelor ce apar în urma unui divorț. De obicei nu există un răspuns rapid sau clar, dar iată câțiva pași pe care îi poți urma înainte de a lua o astfel de decizie:

 

Reflectă asupra sentimentelor tale

Ce te-a adus în acest punct? A existat un declanșator specific sau s-a întâmplat ceva care s-a simțit ca  fiind „ultima picătură din pahar”? Poți ține un jurnal: te va ajuta să-ți explorezi emoțiile. Se poate să fi fost nefericit/ă de mult timp, dar ai rămas până când copiii au crescut. Acum, te poți întreba: „Pot să fiu liber/ă?” Și pentru că divorțul poate avea efecte și asupra copiilor deveniți adulți, nu doar asupra copiilor mici, e important să te gândești bine înainte de a face acest pas.

 

Comunică deschis

Vorbește deschis și sincer cu soțul/soția despre sentimentele tale și despre ceea ce te îngrijorează. Dacă ai petrecut ani de zile băgând problemele sub covor, presupunând că vor dispărea sau: „Ne vom ocupa de ele când copiii vor fi mari”, poți fi intimidat/ă de perspectiva unei comunicări directe cu soțul/soția. Împărtășește partenerului sentimentele, gândurile, dorințele și orice schimbări pe care dorești să le vezi în relația voastră.

 

Caută ajutor de specialitate

Problemele tale pot fi rezolvate prin comunicare directă cu soțul/soția? Dacă nu, ia în considerare consultarea cu un terapeut pentru consiliere de cuplu sau terapie individuală. E important să afli care sunt nevoile neîmplinite, ce anume nu mai funcționează, mai există dorința de a face lucrurile să meargă sau ai/ați obosit? Ori asta se poate afla sub ghidarea unui specialist.

 

Este reconcilierea realistă?

Este important de știut dacă tu și partenerul tău sunteți dispuși să investiți timpul, efortul și angajamentul necesar pentru a reconstrui relația. Uneori căsătoria poate fi revitalizată atunci când ambii soți sunt dispuși să lucreze la asta. Problema este că multe cupluri așteaptă până când nu prea mai poate fi nimic de făcut.

 

Gândește-te pe termen lung

Care sunt potențialele consecințe pe termen lung ale rămânerii sau părăsirii căsătoriei? Dacă ești copleșit de emoții, îți este foarte greu să te gândești la modul în care decizia ta ți-ar putea afecta echilibrul emoțional, stabilitatea financiară și fericirea generală. Ia o pauză, relaxează-te, și gândește-te la efectele unei asemenea decizii.

 

Caută sprijin de la familie și de la prietenii de încredere

Familia îți poate oferi sprijin emoțional și îndrumare în acest timp, dar trebuie să le ceri să nu-ți dea sfaturi. E nevoie să stabilești limite clare, astfel încât decizia să fie numai a ta.

 

Prioritizează îngrijirea de sine

Încearcă să faci activități pe care le consideri relaxante: fă o plimbare în parc, petrece timp de calitate cu prietenii sau familia, și odihnește-te corespunzător. În plus, ai grijă la alimentație și încearcă să limitezi consumul de alcool. Așa o să ai o perspectivă clară, detașată, asupra problemei și vei putea lua cea mai bună decizie pentru tine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult