Vacanţa mare este unul din cele mai aşteptate momente ale anului, atât de către părinţi, dar mai ales de copii. Chiar dacă, în această perioadă, călătoriile sunt supuse unui regim diferit faţă de anii trecuţi, multe familii au planificat deja petrecerea concediului şi nu întotdeauna avem acces la remedii eficiente, în cazul în care apar probleme de sănătate.
Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, spune că orice familie care călătoreşte cu copiii trebuie să aibă în bagaj o mică farmacie cu medicamente de prim ajutor. Indiferent de zona în care ne petrecem concediul, din trusa medicală de voiaj nu trebuie să lipsească medicamenteleantitermice, adică cele care scad temperatura corpului. Există numeroase variante de siropuri sau supozitoare cu paracetamol sau novocalmin, supozitoare care pot fi administrare mai ales sugarilor.
Dr. Ana Culcer atenţionează că antitermicele se administrează la o temperatură mai mare de 38 de grade Celsius, prin urmare nu uitaţi să luaţi un termometru în bagaj. Pentru a nu traumatiza prea mult copilul, medicul recomandă măsurarea temperaturii în zona frunţii, a urechii, oral sau la subraţ.
Copiii sunt adesea expuşi enterocolitelor diareice, mai ales din cauza obiceiului lor de a duce mâinile murdare la gură sau obiecte contaminate cu care se joacă, precizează dr. Ana Culcer.
Episoadele de enterocolită se manifestă cu febră, greaţă, vărsături, iar primul pas în tratarea acestora îl reprezintă oprirea acceselor vomitive prin utilizarea de comprimate, siropuri sau acadele special concepute. Cei care călătoresc cu maşina trebuie să aibă la îndemână acadele împotriva răului de maşină.
Dr. Ana Culcer recomandă ca, după oprirea vărsăturilor, diareea provocată de enterocolite se se trateze cu antidiareice – care nu trebuie să lipsească din bagaj, săruri de rehidratare şi un regim alimentar bazat pe multe lichide şi cu ceva mai multă sare decât în mod normal.
De asemenea, singura situaţie în care cei mici pot consuma băuturi carbogazoase cu extract de cola sunt în episoadele vomitive. Dr. Ana Culcer dezvăluie că două-trei înghiţituri din aceste sucuri stopează rapid vărsăturile.
Indiferent de zona în care îşi petrec vacanta, cei mici trebuie să aibă pielea protejată atât împotriva arsurilor solare, cât şi a înţepăturilor de insecte.
Cum arată trusa medicală de călătorie descoperiţi în materialul video realizat cu dr. Ana Culcer, medic primar pediatru.