Dr. Cristian Marinescu: Cum este afectată viața copiilor dacă mama sau tatăl sunt în depresie?

Persoanele care prezintă simptome de depresie se pot adresa medicului psihiatru direct sau medicului de familie care le va da o trimitere către medicul psihiatru.
  • Publicat:
Dr. Cristian Marinescu: Cum este afectată viața copiilor dacă mama sau tatăl sunt în depresie?
Dr Cristian Marinescu, foto arhivă

Pandemia de coronavirus are loc în paralel cu o pandemie de depresie la nivel mondial. Despre cum poate fi evitată depresia, despre cum se simt copiii când trăiesc cu un părinte în depresie, despre regresia depresiei am stat de vorbă cu dr Cristian Marinescu, medic primar psihiatru cu peste 20 de ani experiență în urgență psihiatrică și medicina legală.

 

CSÎD: Ce comportamente ajută să nu cazi în depresie?

Dr. Cristian Marinescu: Stilul de viață este foarte important. Alimentația, ideal cu o dietă apropiată de cea mediteraneană, sportul practicat regulat, cu o medie de 30 de minute pe zi, relaxarea zilnică, evitarea consumului excesiv de alcool și a consumului de droguri sunt importante.

Stilul de viață echilibrat și informarea corectă – ajută la păstrarea sănătății mentale

CSÎD: Ce ar fi de ajutor acum în pandemie să nu intrăm în depresie?

Dr. Cristian Marinescu: În pandemie este important să nu fim victimele bombardamentului de informații de calitate îndoielnică, să păstrăm un stil de viață sănătos, să evităm să ne infectăm deoarece virusul SARS-COV2 este agresiv și pe creier și poate să provoace insomnii, depresii și anxietăți.

Depresia părinților afectează calitatea vieții copiiilor

CSÎD: Cum este afectată viața copiilor dacă mama sau tatăl sunt în depresie?

Dr. Cristian Marinescu: Copiii pot să observe schimbarea stării psihice a părintelui și pot să fie afectați în plan psihologic. Acest lucru se poate vedea mai târziu când copilul devenit adult poate face și el un episod de depresie, acesta având predispoziția genetică deja existentă. Transmiterea genetică se face predominant la sexul feminin.

Cât poți trăi cu depresie?

CSÎD: Poate regresa de la sine depresia?

Dr. Cristian Marinescu: Episoadele de depresie pot să dureze luni sau ani netratate și se pot agrava prin fenomene inflamatorii cerebrale. Acest lucru scade șansele de răspuns la tratament și va crește și riscul de recidivă. Ideal este să fie tratate corespunzător pentru a nu se ajunge aici. Medicația modernă are efecte adverse minime și este protectivă pentru creier. Șansele ca un episod depresiv să treacă de la sine sunt mici.

Simptome ale depresiei

CSÎD: Ce simptome neobișnuite la nivel fizic pot simți cei în depresie?

Dr. Cristian Marinescu: În depresie pot fi prezente numeroase acuze somatice cum sunt: oboseala, fatigabilitate, simptome digestive neexplicate de afecțiuni digestive, simptome dureroase care nu au o cauză vizibilă, simptome aparent neurologice care nu se pot explica printr-o afecțiune specifică – de exemplu tremor, amețeli, furnicături. Toate acestea se pot investiga și, în absența unei cauze clare medicale somatice, se atribuie depresiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”