Dr. Dima Cosmin – Cum alegem pasta de dinţi pentru copiii mici şi ce se întâmplă de la prea mult fluor?

Fluoroza se poate trata atât în plan local cât şi general. În plan local se tratează ca o leziune carioasă obturând mai apoi cavitatea formată în urma şlefuirii
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Dima Cosmin - Cum alegem pasta de dinţi pentru copiii mici şi ce se întâmplă de la prea mult fluor?
Dr. Dima Cosmin - Cum alegem pasta de dinţi la copii mici şi ce se întâmplă de la prea mult fluor? foto arhivă

Poate pare simplu, dar dacă eşti nevoit să speli un bebeluş sau un copil mic pe primul respectiv toţi dinţii şi măselele observi cum ecuaţia se complică. Iar când eşti în faţa rafturilor cu paste de dinţi din supermarketuri sau farmacii ai de-a face cu o ecuaţie şi cu mai multe necunoscute. Medicii strigă – nu fluor în pasta de dinţi la copiii mici, majoritatea pastelor de dinţi pentru copiii mici conţin fluor. Am cerut lămuriri suplimentare de la dr. Dima Cosmin, DMD, PhD, Certified Implantologist.

CSÎD: Ce fel de pastă de dinţi trebuie să folosim şi ce criterii trebuie să îndeplinească?

Dr. Dima Cosmin: O pastă de dinţi pentru copiii sub 3 ani trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Să fie pe bază de plante.
  • Să conţină şi o substanţă antibacteriană.
  • nu fie abrazivă.
  • nu conţină fluor.
  • nu conţină parabeni, coloranţi, conservanţi sau substanţe care odată ingerate pot crea dezechilibre la nivelul organismului.

Abia după 3, 4 ani copilul nu mai înghite pastă de dinţi

CSÎD: Atât de multe criterii pentru doar o pastă de dinţi. De ce?
Dr. Dima Cosmin:
Toate aceste criterii sunt importante pentru un copil care nu ştie să scuipe (clătească) după periaj şi are tendinţa de a înghiţi pasta de dinţi.
Este important să acordăm atenţie selecţiei pastei de dinţi pentru copii şi alegerea să fie făcută corect, întrucât acestea sunt concepute pe categorii de vârstă.
CSÎD: Pe la ce vârstă este capabil copilul să nu mai înghită pasta de dinţi?
Dr. Dima Cosmin:
După vârsta de 3-4 ani, copiii învaţă să scuipe pasta de dinţi şi aceasta poate fi înlocuită. În funcţie de vârsta copilului, pastele de dinţi devin tot mai complexe ca şi conţinut, de aceea este foarte important să alegem pasta aferentă grupei de vârstă în care se înscrie copilul.

Prea mult fluor nu este benefic organismului unui copil

CSÎD: Apropo de fluor, mulţi părinţi află la stomatolog diagnosticul de fluoroză pentru copiii lor. Ce este fluoroza şi cum se manifestă?

Dr. Dima Cosmin: Există multe substanţe care administrate în dozaj corect pot aduce beneficii importante organismului uman, dar dacă dozele admise sunt depăşite, pot genera dezechilibre.
Unul dintre aceste dezechilibre este şi fluoroza, dezechilibru ce apare în urma ingerării unei cantităţi de fluor în exces, de obicei pe termen lung.
Trebuie precizat încă de la început că administrarea de fluor în dozaj corect, are efecte benefice asupra dinţilor.
De asemenea, este bine de ştiut că fluorul se întâlneşte pe scară largă în natură, iar unele zone din Africa, Asia şi nu numai, au apa fluorizată în mod natural.

CSÎD: Cum prevenim fluoroza?

Dr. Dima Cosmin: Fluoroza poate fi prevenită prin evitarea produselor cu fluor pe care copilul le poate ingera.
Totuşi, în cazul în care fluoroza şi-a făcut apariţia şi pacientul are nevoie de un tratament, se poate trata atât în plan local cât şi general. În plan local se tratează ca o leziune carioasă, obturând mai apoi cavitatea formată în urma şlefuirii.
Pe cale generală, cel mai bun tratament este încetarea folosirii oricărui aliment, supliment sau substanţă care conţine fluor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult