La un an de pandemie, medicul psihiatru Gabriella Bondoc a realizat o analiză referitoare la problemele pe care le-au întâmpinat oamenii din punct de vedere psihic.
Dr. Gabriella Bondoc ne-a vorbit despre o analiză în care a adunat toate rapoartele internaționale care s-au realizat în acest an în lume, tocmai pentru că în România lipsesc datele concludente. Dr. Gabriella Bondoc a spus că a observat și în cadrul clinicii că a crescut cererea pentru servicile de terapie pentru anxietate și depresie. Iar raportul realizat a confirmat bănuielile conform cărora a crescut numărul persoanelor care au suferit în acest an de pandemie de depresie și anxietate.Este vorba de 42% de persoane care au avut simptome anxioase și depresive, de trei ori mai mult în februarie 2021 față de februarie 2019.
Dr. Gabriella Bondoc ne spune că o astfel de pandemie nu avea cum să nu aibă astfel de urmări, că este normal să suferim de depresie și anxietate, ținând cont că ne pierdem cu toții încet, încet, încrederea în ce va urma, în ce se va întâmpla. Deznădejedea și îngrijorarea au avut ca efect instalarea depresiei, dar și a altui aspect important, o rudă mai severă a depresiei, anume tulburarea de stres posttraumatic. Medicii, cei din linia întâi în lupta cu virusul, vor fi nevoiți să ia în calcul această tulburare în momentul când vor începe să-și trateze și ei aceste probleme.
Medicul psihiatru este convins că vom suferi psihic ani de zile de-acum înainte din cauza pandemiei, iar aceasta va lăsa urme adânci în echilibrul nostru psihic. Vorbim de un efect global ce afectează viețile copiilor noștri și viața noastră cu totul. Însă, din păcate, nu am ajuns la finalul pandemiei, astfel încât să ne preocupe să rezolvăm problemele psihice pe care ni le-a lăsat în urmă. În acest moment, este important ca oamenii să fie susținuți, să nu se afunde și mai tare în depresie, anxietate și alte probleme psihice grave!