Femeia, eterna poveste. Femeia dă și împarte viață. Cu toate acestea, nu trebuie să uite de propria viață și de propria sănătate. Cu atât mai mult în perioada pandemiei, controalele medicale periodice sunt importante pentru a identifica la momentul oportun eventuale afecțiuni ce pot fi tratate sau cel puțin ameliorate prin tratament specific. Am stat de vorbă cu reputatul dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog, despre ce probleme au femeile aflate la menopauză.
“Femeile aflate la menopauză nu trebuie să întârzie consultul anual la medicul ginecolog sau să ezite să contacteze medicul curant atunci când este nevoie. Peste 50% dintre pacientele noastre au fost surprinse să afle că multe lucruri țin doar de propria motivație în contextul situației lor – mișcare, schimbare a comportamentului alimentar, modificări în comportamentul relațional, psihoterapie – pe lângă tratamentele recomandate”, spune Iosif Niculescu.
Conform Eurostat, durata medie de viață a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din perioada adultă este trăită în menopauză. Dacă în 1998 erau în evidență 477 de milioane de femei la post-menopauză, se estimează că în 2045 vor fi 1.1 miliarde de femei la post-menopauză, la nivel global.
În Europa, vârsta asociată cu debutul menopauzei este în creștere (mediana la 54 de ani), deși factorii care induc menopauza timpurie sunt, la rândul lor, tot mai frecvenți în viața femeilor – obezitate, fumat, sedentarism.
Dr. Iosif Niculescu a dat publicității câteva concluzii pe care le are după ce a evaluat peste 300 de paciente la menopauză din România.
Conform datelor oferite de dr. Iosif Niculescu, 10% dintre pacientele care s-au prezentat la clinică au mai puțin de 45 de ani, în acest caz nevoia de suplimentare hormonală a fost absolută.
Specialistul a mai anunțat că există, de asemenea, un procent de 30% ce prezintă, deja, patologie medicală asociată mai mult sau mai puțin severă (boli cardiace, boli vasculare, afecțiuni osteo-articulare, obezitate, probleme oncologice, tulburări de statică a organelor genitale – prolaps, tulburări endocrine). Unele dintre aceste afecțiuni, desigur, contraindică suplimentarea hormonală.