Despre nașterea numai de bine. Mai ales despre nașterea naturală (vaginală) atunci când este posibilă. Dr. Laura Mustață, medic ginecolog, explică pe larg ce avantaje au mamele și copiii în urma nașterii naturale.
CSÎD: Ce semne și simptome are nașterea naturală?
Dr. Laura Mustață: Nașterea naturală debutează fie cu ruperea membranelor (ruperea apei), fie cu contracții regulate ale uterului, fie amândouă în același timp. pretravaliu poate fi perioada de dinaintea debutului travaliului și se poate defini prin contracții neregulate ce pot dura câteva zile și pot fi însoțite de pierderea dopului pregătire a organismului pentru travaliu.
CSÎD: Ce avantaje are nașterea naturală?
Dr. Laura Mustață: Nașterea naturală are toate avantajele unui fenomen fiziologic prin care organismul e conceput să treacă cu succes. Când vorbim de naștere vaginală – vorbim de asemenea, de o naștere care presupune o recuperare rapidă, mobilizare precoce a mamei cu capacitatea de alăptare imediată și declanșare mai rapidă a lactației.
CSÎD: Multe femei gravide se tem de epiziotomie…
Dr. Laura Mustață: În multe dintre cazuri nu e nevoie de epiziotomie și micile lacerații vaginale/perineale suturate după naștere beneficiază de o vindecare rapidă și fără potențial de complicații în majoritatea cazurilor. Pe de altă parte nașterea vaginală are un risc mai mic de sângerare față de operația de cezariană unde de obicei se estimează pierderi duble de sânge fiind vorba de o intervenție chirurgicală cu secționarea mai multor straturi anatomice cu potențial de sângerare.
CSÎD: Ce se întâmplă cu lactația mamei în cazul nașterii naturale?
Dr. Laura Mustață: De asemenea, lactația se declanșează mai rapid după nașterea naturală vs operația de cezariană programată.