Dr. Laura Mustață: Ce este diabetul gestațional? Este femeia afectată și după sarcină?

Atenție la valorile glicemei și după sarcină. Acestea trebuie monitorizate în cadrul analizelor de sânge.
  • Publicat:
Dr. Laura Mustață: Ce este diabetul gestațional? Este femeia afectată și după sarcină?
Dr. Laura Mustață, medic ginecolog, foto arhivă

Femeile însărcinate au parte de multe schimbări pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Cu ajutorul analizelor și testelor recomandate se pot observa și ține sub control eventualele dereglări. Dr. Laura Mustață, medic ginecolog vorbește despre despre creșterea glicemiei la gravide și instalarea diabetului gestațional.

 

CSÎD: Ce este diabetul gestational?

Dr. Laura Mustață: Diabetul gestațional presupune apariția unei tulburări de glicemie la femeile însărcinate în trimestrul 2, care nu sunt cunoscute cu diabet dinainte de perioada de sarcină. Diagnosticul de diabet se pune în sarcină în urma unui test de toleranță la glucoză efectuat de obicei între săptămânile 24 și 28 de sarcină.

Ce deosebiri sunt între diabetul zaharat și diabetul gestațional

CSÎD: Este deosebit de diabetul zaharat?

Dr. Laura Mustață: Este deosebit prin faptul că apare în sarcină.

Cel mai frecvent diagnosticul se pune în trimestrul 2 de sarcină, atunci când se efectuează testul de toleranță la glucoză. Pentru pacientele cu istoric important de diabet, cu factori de risc sau care au avut diabet la prima sarcină se poate efectua testul de toleranță la 16-18 săptămâni de sarcină. Declanșarea acestui tip de diabet are loc în urma unei reglări deficitare de la nivelul pancreasului ca răspuns la rezistența crescută la insulină datorită sarcinii.

Rămân urme după diabetul gestatațional?

CSÎD: Diabetul gestațional afectează ulterior sănătatea femeii?

Dr. Laura Mustață: Diabetul gestațional predispune la dezvoltarea diabetului de tip 2 în timp. Majoritatea femeilor diagnosticate cu diabet gestațional au o remisie a acestuia după încheierea perioadei de lehuzie. Însă, câteodată, poate persista și în afara sarcinii. Aceste situații sunt rare, dar din acest motiv e important să existe o dispensarizare prin medicul diabetolog și după momentul nașterii. Se întâmplă mai ales pentru pacientele care au avut un diabet dificil de controlat în cursul sarcinii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult