Deși pare greu de crezut, noul coronavirus ne afectează și scalpul, iar asta pentru că în urma bolii organismul se confruntă cu un stres. Căderea părului este des întâlnit în urma infectării cu COVID-19, motiv pentru care am stat de vorbă cu Dr. Manuela Răvescu, medic dermatolog, pentru a ne explica exact de ce are loc acest lucru, dar și ce putem face.
Căderea părului este considerată în limite normale dacă pierdem între 50-100 de fire de păr pe zi. Bărbații pierd mai mult păr din vârful capului și zona tâmplelor. La femei, în schimb, căderea părului este uniformă și are loc pe toată zona scalpului.
„Acest tip de alopecie se numește fluviu telogen, apare la multe femei după naștere, apare în perioada schimbărilor hormonale bruște, apare după o infecție microbiană sau virală și în general după un stres major, fie că vorbim despre un stres medical, o operație, fie că vorbim de un stres al vieții noastre de zi cu zi, iar COVID-19 se încadrează în această categorie de stres major. S-a observat la multe persoane că a apărut acest fluviu telogen care, din fericire, este un tip de alopecie care nu se soldează cu distrugerea foliculilor piloși, astfel încât după o perioadă de două-trei luni, căderea părului se va opri, foliculii piloși se regenerează și părul va începe să crească din nou”, explică specialistul dermatolog.