Depresia este precum o caracatiță cu tentacule lungi, foarte lungi. Uneori se instalează chiar și în perioadele care teoretic ar trebui să fie cele mai frumoase din viața unei persoane. Unele femei de exemplu, experimentează stările depresive chiar în graviditate dar mai ales după ce au născut. Despre depresia post-partum, semnele și consecințele ei am stat de vorbă cu psihiatrul Sorin Pletea.
CSÎD: Gravidele sunt predispuse să facă depresie? De ce?
Dr. Sorin Pletea: În timpul sarcinii dar mai ales după naștere pot apărea tulburări afective. Cauzele depresiei din sarcină nu sunt pe deplin elucidate. Ar putea fi implicate oboseala, modificările hormonale, modificările metabolice.
CSÎD: Depresia port-partum, una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece o mamă aflată la început de drum. Cum poate fi recunoscută?
Dr. Sorin Pletea: Într-adevăr, depresia post-partum este o încercare foarte dificilă atât pentru mamă cât și pentru nou-născut și pentru tați. De obicei debutează în primele săptămâni după naștere. Poate fi confundată, la început cu baby-blues.
CSÎD: Care este diferența dintre cele două: baby-blues și depresia post-partum?
Dr. Sorin Pletea: În baby-blues pot să apară anxietate, tristețe, iritabilitate, plâns facil, tulburări de concentrare a atenției, tulburări de somn. În depresia post-partum apar dispoziție depresivă, plâns excesiv, dificultăți de relaționare cu nou-născutul, retragere socială, oboseală excesivă, iritabilitate extremă, scăderea interesului și a plăcerii, gânduri de a face rău copilului, gânduri suicidare.
CSÎD: Ce remedii/tratamente/există pentru depresia post-partum?
Dr. Sorin Pletea: Se poate trata cu medicamentele antidepresive dar va trebui întreruptă alăptarea. Se poate face psihoterapie în formele ușoare. Recent a fost aprobat de către FDA un medicament specific pentru tratamentul depresiei postpartum
CSÎD: Cât se pot întinde aceste stări ”negre” ale unui mame?
Dr. Sorin Pletea: Baby-blues durează de la câteva zile la 1-2 săptămâni și se remit fără tratament psihiatric fiind suficient doar suportul familial și consilierea. Depresia post-partum necesită tratament specific pentru a se remite
CSÎD: Netratată depresia post-partum la ce poate duce?
Dr. Sorin Pletea: Netratate simptomele depresive se pot agrava, cu dificultăți de remitere a simptomatologiei dar și cu dificultăți de relaționare familială și socială. De asemenea, pot să apară afectarea calității relației mamă-copil cu repercusiuni în dezvoltarea emoțională și neuro-cognitivă a copilului. În cazuri extreme, în cazul depresiei post-partum severe, netratate, se poate ajunge chiar și la infanticid.
CSÎD: Simte un nou-născut, copil că mama/ tatăl sunt în depresie?
Dr. Sorin Pletea: Da, copii simt când unul dintre părinți suferă de depresie. Părinții sunt afectați de lipsa interesului și a plăcerii, de iritabilitate, de tulburări de atenție, aceste lucruri afectând calitatea relației copil-părinte.
Mai multe informații despre depresie se pot afla în cadru campaniei ”Să învingem depresia”