Coloana vertebrală este componenta osoasă a organismului nostru care determină, la propriu, menținerea poziției verticale a organismului. Ea face parte din axul central osos și susține o mare parte din greutatea corpului nostru. Uneori coloana vertebrală poate fi afectată chiar din copilărie. Despre ce afecțiuni ale coloanei pot apărea la copii am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie.
CSÎD: Și copiii au probleme de coloana?
Dr. Tatiana Popescu: O categorie de pacienți la care este foarte important să diagnosticăm problemele coloanei vertebrale este bineînțeles cea a copiilor. Deoarece la vârste fragede modificările coloanei vertebrale pot să apară destul de ușor, oasele fiind încă în dezvoltare și densificare, corectarea este foarte importantă, la vârste mici.
CSÎD: Ce boli sunt mai frecvent diagnosticate?
Dr. Tatiana Popescu: Cele mai întâlnite probleme de coloană ale copiilor sunt scolioza și cifoza.
CSÎD: Ce cauze duc la apariția lor?
Dr. Tatiana Popescu: Cauzele ce duc la apariția modificărilor de statică a coloanei sunt în general cărarea greutăților, cum este ghiozdanul pe un singur umăr, poziția la birou sau în bancă, studiul în diferite poziții incorecte, pe canapea sau în pat. Statul la computer sau diverse jocuri ce folosesc coloana predominant pe o singură parte, stângă sau dreapta. De asemenea, o cauză foarte importantă de deformare a coloanei poate fi lipsa de vitamina D cu demineralizarea osoasă. Există și scolioza determinată de cauze genetice cum ar fi: piciorul scurt congenital sau scolioza congenitală.
CSÎD: Scolioza – cum se definește?
Dr. Tatiana Popescu: Scolioza este o patologie a coloanei ce presupune arcuirea coloanei vertebrale în 3 planuri: stânga sau dreapta, sus și jos, fața-spate determinând astfel un aspect de litera „S”. În funcție de cât de gravă este scolioza se poate împărți pe mai multe grade 0-30 grade, 30-50 grade, peste 50 grade.