Episoadele de răceală și gripă sunt frecvente în sezonul rece. De altfel, cu toții ne-am confruntat de câteva ori în viață cu diverse răceli și viroze. Mai mult, unele persoane au avut de suferit și din cauza gripei.
În perioada pandemiei, răcelile, virozele și gripele se pot suprapune cu afecțiunea care a dat peste cap înteaga planetă, COVID-19. De aceea, pentru a le evita, trebuie să respectăm ca la carte regulile de protecție: igiena riguroasă, purtarea măștilor de protecție și evitarea spațiilor aglomerate. În acest context, este importantă și susținerea imunității printr-o alimentație care să cuprindă surse de proteine animale de calitate (carne, ouă, lactate), legume și fructe. În plus, sunt importante mișcarea și somnul de calitate.
În cazul în care apar simptomele de răceală și gripă, este important să discutm cu medicul de familie care va stabili care este cea mai bună conduită terapeutică, în funcție de gravitatea virozei respiratorii.
Netratate sau tratate necorespunzător, răceala și gripa se pot suprainfecta și pot da complicații pulmonare.
În cazul răcelilor ușoare, există o mulțime de soluții, printre care se numără fitoterapia și remediile homeopatice. În cazul gripei, simptomele se tratează cu diverse remedii. De asemenea, se poate face vaccinul antigripal pentru a preveni infectarea sau formele grave de boală.
În orice tip de viroză suprainfectată, administrarea de antibiotice se face doar la sfatul medicului.
În interviul video pe care ni l-a acordat, dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, explică pe larg ce putem face pentru răceală și gripă și pledează pentru administrarea de medicamente doar la sfatul specialistului.