In cazul in care doresti sa pleci in vacanta cu tanara ta familie si vrei sa ai un concediu reusit, nu uita sfaturile pe care ti le ofera Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
Calatoria cu o familie tanara sau cand esti insarcinata poate fi o experienta descurajatoare, dar cu putina planificare si o atitudine flexibila, nu vei avea parte de o experienta neplacuta pentru tine sau pentru cei din jurul tau.
Primul zbor al copilului
Copii nascuti fara complicatii pot calatori de la 7 zile, desi unele companii aeriene nu permit imbarcarea copiilor mai mici de 2 saptamani.
Proaspetele mamici au de asteptat intre 2 si 10 zile pentru a zbura, in functie de companiile aeriene sau de felul in care a fost adus pe lume copilul – cele care au nascut prin cezariana au de asteptat mai mult.
Copiii intre 6 luni si 2 ani pot sta in bratele adultilor sau intr-un scaun de masina asezat pe un scaun al avionului. Celor care nu au scaunul lor personal li se poate imputa 10% din costul biletului sau o taxa a zborului. Nu vor fi nevoiti sa plateasca alte taxe.
Copiii care au 2 ani sau peste trebuie sa ocupe scaunul lor si sa plateasca acelasi pret ca adultii, desi unele companii aeriene continua sa acorde o reducere copiilor pana in 12 ani.
Cateodata exista o limita a numarului de copii pe care companiile aeriene ii accepta, in cazul acesta trebuie sa rezervi din timp biletele.
Sedere placuta!
In mod normal, companiile aeriene vor pune pasagerii la un loc cu copii mici in zonele cu paravan (locuri aflate in spatele toaletelor sau coridoarelor care sunt greu de compartimentat), unde patuturile de calatorie pot fi puse pe locurile din fata scaunelor.
Acestea sunt de obicei disponibile la zborurile lungi si pot fi ajustate in functie de greutate, inaltime sau varsta.
9 sfaturi de la parinti experimentati
1. Servetele umede, bauturi, gustari si haine de schimb sunt esentiale intr-o calatorie. Daca este posibil, aseaza-te pe un scaun usor de accesat.
2. Asigura-te ca bagajul de mana nu este mare, in ideea de a sacrifica din lucrurile voastre pentru ale copilului.
3. In avion, schimbarea presiunii cabinei, in timpul decolarii si aterizarii, poate fi inconfortabila. Poti sa scapi de disconfort prin alaptarea bebelusilor sau dand copilasilor o suzeta si copiilor mai mari o acadea.
4. Ia in bagajul de mana o jucarie in plus pentru a evita pierderea jucariei favorite.
5. Ataseaza de bagajul cu haine al copilului o eticheta cu numarul zborului si numele.
6. Incearca pe cat posibil sa mentii programul de somn si de masa chiar daca asta inseamna sa sacrifici alte activitati.
7. Cazarea cu autoservire este mai flexibila, poate include facilitati de spalatorie ceea ce inseamna ca te poti relaxa in timp ce copiii dorm.
8. Daca ai copii foarte mici, ia cu tine un carut de spate/sold pentru copilasi in locul unui carucior cu roti pentru ca mainile tale sa fie libere.
9. Copiii sunt „portabili”, deci calatoreste cat mai mult inainte sa apara al doilea copil, cand devine mai costisitoare calatoria.
Citeste si Tabara nu este doar o placere, ci si un avantaj
Foto: SHUTTERSTOCK