Duci copiii la piscină sau la mare? Atenție la otite!

Nu neglijați infecțiile din sfera Orl. La copii poate apărea frecvent otita. Netratată corespunzător poate afecta în timp funcția auzului
  • Publicat:
Duci copiii la piscină sau la mare? Atenție la otite!
foto Shutterstock

Otita este o afecțiune diagnosticată frecvent. În Europa conform OMS peste 23 milioane de cazuri de otită se diagnostichează anual. Tratată corect și în timp real, otita nu lasă sechele asupra sănătății. În timpul verii, otita externă (otita de piscină) este una dintre bolile pe care medicii ORL le tratează intens.

În ultimii ani, datele arată că otitele sunt tot mai frecvent diagnosticate la copiii mici și chiar bebeluși. În timpul verii, otita externă (otita de piscină) este una dintre bolile pe care medicii ORL le tratează intens.

Ce este otita?

Otita este o o inflamație a diferitelor cavități și canale a urechii cauzată de diferiți microbi precum streptococ, stafilococ, pneumococ, Haemophilus influenzae.

Cine este predispus la otite?

Oricine poate face otite însă copiii între 6 luni și 2 ani care sunt în creșe sunt mai predispuși. Infecția debutează printr-o rinofaringită, iar prin trompa lui Eustachio ajunge la ureche.

Otita la copii – semne și simptome

Starea de agitație, plânsetul copilului, febră (38,5) ar putea fi simptomele otitei. Durerea în zona urechilor, dar și voma, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, pierderea auzului în diverse grade, pot fi de asemenea, simptome ale otitei.

Tipuri de otită

Otită acută (timpanul este inflamat și ușor bombat).

Otita seroasă (urechea este înroșită și este însoțită de scurgere de lichid). Din cauza a multiple otite acute netratate eficient se poate ajunge la otita seroasă, iar auzul copilului poate fi diminunat.

Se impune tratament cu antibiotic, antiinflamatoare, iar uneori este necesară extirparea polipilor pentru a evita următoarele infecții în această zonă. Medicii diagnostichează și otite cronice și otite externe (otita de piscină).

Ce sunt otita cronică și otita externă (otita de piscină)

Otita cronică – nu este neapărat dureroasă însă are consecințe grave pentru auzul copilului. Otita cronică poate avea două forme – otita colesteatomatoasă (un chist care distruge lent urechea) sau perforația timpanică. Se impune tratament chirurgical pentru redarea sănătății urechii.

Otita externă (otita de piscină) – se poate manifesta prin dureri, mâncărimi, scurgeri în canalul auditiv extern. Picături speciale pot trata infecția urechii.

Surse: Organizația Mondială a Sănătății

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult