Durerile cronice de stomac la copii: care este cea mai frecventă cauză?

Îl doare des burtica și medicii nu identifică o cauză fizică? Poate este vorba despre durerea abdominală funcțională.
  • Publicat:
Durerile cronice de stomac la copii: care este cea mai frecventă cauză?

Durerea abdominală funcțională este cea mai frecventă cauză a durerii de stomac care persistă timp de două luni sau mai mult la copii și adolescenți. Durerile cronice de stomac trebuie investigate cu cea mai mare seriozitate, chiar dacă, aparent, nu au o cauză foarte clară.

Ce este durerea abdominală funcțională? Mintea și corpul sunt strâns legate în moduri pe care medicina încă le studiază pentru a le înțelege, iar acest lucru este valabil în special pentru conexiunea dintre minte și tractul gastrointestinal. Stresul — în special stresul cronic, depresia și anxietatea — pot duce la apariția unei dureri reale. Uneori, durerea este singurul simptom al stresului, în special la copiii care au rezultate academice bune sau au tendința să își ascundă emoțiile.

Alteori, durerea nu provine de la stres, ci de la o infecție sau altă boală, și persistă după ce boala a trecut sau adaugă o durere suplimentară în timpul tratamentului. Grija cu privire la durere și posibila sa cauză poate agrava situația. Sistemul nervos al tractului digestiv poate reacționa exagerat.

Care sunt simptomele comune ale durerii abdominale funcționale? 

Copiii cu durere abdominală funcțională pot avea simptome ușoare care apar ocazional sau pot avea simptome mai severe care interferează cu viața de zi cu zi. Pe lângă durerile de stomac, ei pot avea greață, vărsături, constipație sau diaree — sau o combinație a acestora. Le poate scădea pofta de mâncare sau se pot plânge că se satură foarte repede atunci când mănâncă.

Când ar trebui să mergi cu copilul la pediatru?

Este important să îl duci pe copil la pediatru dacă are dureri abdominale cronice. El ar trebui să fie supus unui examen fizic, iar medicul poate solicita și teste suplimentare, cum ar fi analize de sânge sau de fecale, deoarece există multe afecțiuni care pot cauza dureri abdominale cronice.

Este deosebit de important să mergi la medic atunci când copilul:

  • pierde în greutate;
  • are sânge în scaun;
  • are dureri severe;
  • are febră;
  • are erupții cutanate, articulații dureroase sau alte semne de boală. 

Dacă medicul constată că examinarea și testele copilului sunt normale și acesta nu pierde în greutate, șansele sunt că acesta suferă de durere abdominală funcțională.

Pentru unele familii, acest diagnostic poate suna ca și cum doctorii ar spune că totul este în capul copilului. Dar nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Este o durere foarte reală — dar nu este cauzată de ceva periculos, ceea ce este o veste foarte bună.

Cum poți ajuta un copil diagnosticat cu durere abdominală funcțională? 

Există multe modalități de a ajuta un copil care suferă de durere abdominală funcțională după ce diagnosticul a fost pus. Acestea includ:

  • Înțelegerea și gestionarea factorilor de stres din viața copilului, dacă există.
  • Medicamentele recomandate de medic pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi laxativele pentru constipație. 
  • Terapia comportamental-cognitivă, care este un tip de terapie care te învață strategii pentru gestionarea durerii, precum și gestionarea stresului sau a anxietății
  • Meditația, yoga și alte modalități prin care un copil se poate relaxa și regla modul în care reacționează la lumea din jur.
  • Probioticele, preparatele de ulei de mentă și unele suplimente sunt uneori folosite pentru a ajuta la calmarea și prevenirea durerii.

Majoritatea copiilor cu durere abdominală funcțională pot primi îngrijiri de la pediatrul lor. Vizitele regulate la acesta sunt o soluție bună, pentru verificări periodice și pentru ajustarea tratamentului. Dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, o trimitere către un gastroenterolog poate fi utilă.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult