Durerile de cap la copii: de ce apar, cum pot fi tratate, sfaturi pentru părinți

  • Publicat:
Durerile de cap la copii: de ce apar, cum pot fi tratate, sfaturi pentru părinți
Sursa foto: Shutterstock

Durerile de cap la copii pot avea diverse cauze, însă în majoritatea cazurilor nu sunt necesare medicamentele. Din contră, administrarea pastilelor pentru durere la fiecare astfel de episod poate duce la cronicizarea problemei. În schimb, anumite schimbări în alimentație și stilul de viață pot ameliora semnificativ durerile de cap la copii. Spre exemplu, limitarea expunerii la ecrane, evitarea anumitor alimente și mișcarea zilnică reduc riscul de cefalee la micuți. Lucru valabil și în cazul adulților!

Dr. Ana Miron, medic specialist în Neurologie pediatrică și epileptolog, explică în rândurile următoare care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii, ce pot face părinții și când este cazul să meargă cu micuțul la un consult medical.

Dr. Ana Miron, medic specialist în Neurologie pediatrică și epileptolog

De ce apar durerile de cap la copii

Când copiii se plâng de dureri de cap, deseori este greu să ne dăm seama dacă este o durere adevărată, dacă este ceva trecător sau trebuie să ne alertăm. Unele se pot remedia fără medicamente, în timp ce altele necesită consult neurologic și investigații amănunțite.

Dar oare cum putem face diferența între ele?

Durerea de cap sau cefaleea, în termeni medicali, este durerea care apare la nivelul capului și poate avea diverse cauze. În primul rând, trebuie să știm că nu creierul doare, ci ceea ce îl înconjoară: învelișurile cerebrale (meningele), osul, mușchiul, pielea sau vasele, explică dr. Ana Miron.

În continuare, medicul detaliază care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii.

  • Procese inflamatorii la nivelul feței: ORL (sinuzite, otite cronice sau acute în cadrul unei viroze), stomatologice (carii dentare – durerea poate iradia în diferite porțiuni și poate fi percepută ca durere în alt loc)
  • Oftalmologice – scăderea acuității vizuale, iar ca rezultat musculatura oculară se încordează mai mult pentru a focusa privirea.
  • Durerea psihogenă – cel mai frecvent întâlnită la copiii școlari. Din cauza supraepuizării, stresului, lipsei unui regim potrivit copilului.

Cauze neurologice ale durerilor de cap la copii

În cazul durerii persistente, copilul trebuie evaluat neurologic pentru a clasifica tipul cefaleei și a hotărî care este conduita terapeutică.

Durerile de cap acute pot ascunde probleme grave, cum ar fi hemoragiile, meningita, tumorile. Totuși, cazurile acestea sunt mult mai rare.

De reținut faptul că migrenele, acele dureri de cap îndelungate și profunde, au la bază mai multe cauze, una fiind cea vasculară și existând o predispoziție de transmitere genetică, adică moștenită de la cineva din familie. Ele sunt diagnosticate doar la 4% dintre pacienți.

La adulți, migrenele se resimt ca o durere acută pe o jumătate de cap, foarte intensă, pulsatilă, asociată cu greață, vomă și pierderea capacității de lucru.

La copii, migrena poate avea un alt aspect, fiind resimțită pe toată suprafața capului. În cazul sugarilor, migrena are aspect de vărsături ciclice și alte fenomene, explică dr. Ana Miron.

Cele mai des întâlnite sunt cefaleele de tensiune, cefaleele psihogene și cefaleele de tensiune psihogene, care combină simptomele.

Cefaleea de tensiune musculară – nu arterială – survine din cauza poziției incorecte în bancă, a încordării permanente, a expunerii prelungite la electronice, din cauza stresului la care sunt supuși mușchii din regiunea cervicală și cefalică (avem mușchi și pe cap).

Copilul resimte o durere ca în cască, o presiune, ca și cum l-ar strânge ceva.

Cefaleea psihogenă apare din cauza nerespectării regimului de odihnă și recreere. Este cea mai frecventă, fiind înregistrată la 45% dintre cazurile prezentate la consult.

Copilul, având un program suprasolicitat școlar, resimțind un stres permanent căruia nu-i poate face față și nerespectând regulile de recreere, ajunge la cefalee cronică. Aceasta îi afectează activitatea zilnică și îi scade din potențialul de a învăța.

De obicei, acuză dureri de cap mai frecvent copiii mai mari de 5-6 ani. La această vârstă sunt supuși unui stres de încadrare în regim de școală, de responsabilitate, de ore, fiind necesară o concentrare mai prelungită și o atenție mai focusată.

În plus, școala continuă și acasă, când sunt puși să facă teme. Fiecare copil are un prag diferit de stres – unii reacționează mai ușor, alții au o decompensare și din cauza asta sunt cei mai susceptibili pentru cefaleele cronice, detaliază medicul.

Cefaleea psihogenă este cea mai frecvent întâlnită și se supune ușor tratamentului în cazul respectării indicațiilor. Pentru aceasta putem să folosim chiar placebo, să-i dăm copilului o vitamină și să îi spunem că asta îl va face bine.

Totuși, de menționat că în astfel de cazuri avem nevoie și de psihoterapie. Ea poate fi cauzată nu doar de epuizare psihică sau fizică, ci și de o traumă psihologică sau de condițiile familiale.

Dureri de cap pot apărea și atunci când sunt tulburări la nivelul vertebrelor cervicale, când nervii occipitali sunt constrânși sau când capul este expus la frig (nu poarta căciulă) – nevralgie occipitală.

Tratament și recomandări pentru părinți

Metodele nemedicamentoase pot fi în multe cazuri eficiente, dar trebuie respectate.

Alimentația este un element-cheie în tratarea unor dureri de cap. Este necesară educarea pacientului în vederea alimentației:

  • Să nu se consume alimente reci: înghețată, apă rece.
  • Să nu se consume alimente cu E-uri, cu conservanți.
  • Să nu se consume în exces ciocolată.

Sunt unele tipuri de cefalee care reacționează la ciocolată, cafea, cola, de aceea este recomandată evitarea alimentelor stimulante, mai ales în rândul copiilor. E de preferat ca ciocolata să fie neagră, chiar e indicată. Ea nu conține glucide și atunci nu stimulează, zahărul din ciocolată este rău, nu cacaua.

La adulți putem întâlni cefaleea dependentă de cafeină, iar aici uneori cafeina ajută, alteori stimulează, în funcție de fiecare caz în parte.

  • Să nu se consume sucuri artificiale sau băuturi răcoritoare cu coloranți.
  • Să nu se facă abuz de antalgice sau de antiinflamatoare.

Dacă administrăm câte un paracetamol sau un ibuprofen la fiecare durere de cap, o perioadă îndelungată, cefaleea poate surveni din cauza administrării.

Dacă cel mic este într-un proces inflamator, e normal să-i dați ibuprofen sau paracetamol, dar recomand să fie monitorizată administrarea de către medic pentru evitarea supraadministrării și formarea fenomenului de rebound, spune dr. Ana Miron.

Se va evita expunerea prelungită la ecrane (telefon, tabletă, televizor, calculator), în special cu 2 ore înainte de somn.

Reguli de psiho-igienă

Putem crește pragul de stres dacă învățăm să respectăm regulile de recreere. Copiii pot fi educați să facă exerciții de respirație, de meditație, de relaxare. Este recomandat ca după ore aceștia să aibă parte măcar de o oră de repaus, fără lucruri care l-ar stimula. Astfel, părinții pot să le facă un program de recreere care să includă exerciții de meditație: fără TV, fără tabletă, fără gadgeturi.

O altă componentă importantă este și activitatea fizică de intensitate ușoară. Sunt ideale plimbările în aer liber, ceea ce în vremurile noastre, cu părere de rău, nu se mai practică. Când eram noi mici eram permanent în curte, ne jucam. Acum copiii stau direct pe calculator și creierul nu are parte de oxigenare. Se recomandă exercițiile fizice ușoare, joaca în aer liber și practicarea unor sporturi, adaugă dr. Miron.

De asemenea, pot fi utile metode chiropractice cum ar fi masajul, acupunctura, kinetoterapia pentru a relaxa musculatura.

Detalii la care să fie atenți părinții

În caz de cefalee persistentă, este bine ca părinții să țină un jurnal unde să noteze: frecvența, durata, ce face copilul – este activ sau este somnolent, are și fenomene vegetative precum greață, vomă, sensibilitate la lumină sau zgomote, ce i se administrează (îi dă un medicament sau cefaleea trece de la sine), care este caracterul durerii, unde e localizată, unde iradiază.

Toate momentele acestea sunt foarte importante pentru că astfel medicul poate să abordeze problema mai bine și mai ușor. De multe ori, la consult părintele nu mai ține minte toate aceste detalii, de aceea este important să le noteze într-un jurnal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”