Pentru unele cupluri nimic nu e mai trist decât cearta cu partenerul, alte cupluri funcţionează pe bază de ”ceartă”. Pentru unele familii cearta este un ”condiment” consumat din când în când. Fiecare relaţie are dinamica proprie. Şi totuşi, ecuaţia se schimbă atunci când apar copiii în joc. Este bine sau nu să ne certăm în faţa copiilor? Răspunde Diana Lefter, specialist în educaţie.
CSÎD: Rareori se vorbeşte despre certuri. Însă sunt certurile inevitabile în orice familie?
Diana Lefter: Când vorbim despre certurile în cuplu acestea rareori lipsesc cu desăvârşire, ele au diferite cauze, şi se clasifică în certuri minore, certuri de intensitate medie şi certuri de intensitate majoră, cele din urmă putând duce la separarea partenerilor.
CSÎD: Au certurile şi părţi bune?
Diana Lefter: Certurile pot avea efecte benefice dacă atunci când ne certăm cu partenerul nostru avem grijă să nu jignim, umilim, sau să lovim, şi să nu ducem certurile în eternitate, important este să ne limităm la un singur subiect care ne-a deranjat şi despre care vrem să vorbim, neimplicând trecutul sau viitorul.
Dacă cearta are ca scop principal clarificarea unor situaţii cauzatoare de disconfort între parteneri, această va întări legătură dintre cei doi parteneri.
CSÎD: Care este limita dintre părţile bune ale unei discuţii contradictorii şi părţile rele?
Diana Lefter: Atunci când apar discuţiile în contradictoriu acestea ar fi bine să se axeze la aspecte ce pot fi modificate sau aspecte ce ţin de viaţă cotidiană şi nu ne afectează în mod direct.
Limita dintre discuţiile contradictorii bune şi cele distructive se pune atunci când apare atacul la persoană.
De asemenea, nu este nevoie să fim mereu de acord, diferenţele dintre noi ne ajută să evoluăm şi să vedem din perspective diferite situaţiile prin care trecem. Tocmai pentru a evita atacul la persoană atunci când nu suntem de acord cu cineva îi respectăm opinia şi o tolerăm atât timp cât nu ne atentează la integritatea noastră fizică şi/sau emoţională.
CSÎD: Ne certăm sau nu în faţa copiilor?
Diana Lefter: Personal cred că e imposibil să evităm asta, indiferent dacă o facem în faţă lor sau în spatele uşii de la dormitor, copiii vor şti că ceva nu este aşa cum s-au obişnuit ei să fie.
Şi că să dau un răspuns direct, da, ne putem certa în faţa copiilor noştri pentru că şi această este o situaţie naturală, iar aşa cum am stabilit deja, rolul nostru că părinţi este acela de a le prezenţa copiiilor noştri viaţă aşa cum este ea.
CSÎD: Cum te poţi retrage dintr-o ceartă ce devine agresivă – verbal şi dă semn e de agresivitatea fizică?
Diana Lefter: În această situaţie zicala „Fugă-i ruşinoasă dar e sănătoasă!” se poate aplică cu succes, cea mai bună variantă este aceea de a abandona discuţia la cea mai mică urmă de violenţă verbală, şi eventual dacă mai este cazul o putem relua când consideam că putem purta o „ceartă constructivă”, putem face asta atât când partenerul de discuţie devine agresiv dar şi atunci, sau mai ales atunci când noi înşine dăm semne de agresivitate.
CSÎD: Ce pot învăţa copiii din certurile constructive ale părinţilor?
Diana Lefter: Atunci când certurile adulţilor/părinţilor se desfăşoară în faţa copiilor, aceştia vor învăţă cum se gestionează o discuţie în contradictoriu, cum se gestionează anumite trăiri precum furia, tristeţea, dezacordul şi ce tehnici vor trebui să pună în aplicare atunci când ei vor ajunge parte într-un conflict. De asemenea vor învaţă că iubirea nu dispărea o dată cu momentul de tristeţe sau furie, şi că este firesc că uneori să fim în dezacord cu oamenii pe care îi iubim, şi să exprimăm asta cât de clar putem, pentru că doar aşa se construiesc relaţiile trainice.