Cine nu are în minte imaginea aceea idilică a femeii gravide îmbrăcate în salopetă din denim şi într-un tricou roz pudrat? Sau a gravidei îmbrăcate într-o rochie baby-doll? Cu toate acestea, majoritatea viitoarelor mame simt dureri de cap când se gândesc la cât de săracă este oferta hainelor de gravide şi la cât de scumpe sunt. Din experienţa mea de stilist de modă, dar şi de mamă vă prezint câteva trucuri pentru ţinute chic şi care nu costă o avere.
Deşi moda evoluează şi ne prezintă trenduri de două ori pe an, hainele pentru gravide pare că nu inspiră deloc marii designeri de modă. De ani de zile, raionul cu haine de gradive au cam acelaşi timp de haine. Pentru femeile pasionate de modă şi de frumos, oferta de haine pentru această perioadă denumită de unele femei drept cea mai frumoasă din viaţă, umbreşte trăirile. Gravidă trebuie să însemne şi creativitate, nu doar ”ambalarea burticii” în haine practice de tipul salopetei din denim sau a rochiei ori topului baby-doll.
Şi cu toate acestea, există la îndemână şi chiar în dulapul nostru mult mai multe opţiuni decât ne-am fi închipuit. Ba chiar putem lua ceva şi de la partener.
În primele 3, 4 luni putem accesa cu uşurinţă garderoba actuală. Cel mai eficient, logic şi economic este să faceţi o selecţie riguroasă în propriul dulap înainte de a merge în magazine.
Rochii mulate din bumbac cu un număr mai mare – sunt o soluţie care vor ajuta probabil pe toată durata sarcinii. Nu merită să investiţi averi în magazinele specializate, căci sarcina va trece mult mai repede decât vă aşteptaţi. Puteţi cumpăra 3, 4 rochii simple (fără mâneci) dintr-un material ce conţine elastan. Ideal ar fi să fie în diverse culori şi fără imprimeuri pentru a fi uşor de accesorizat.
O cămaşă bărbătească este de mare ajutor. Oricând se poate îmbraca atât cu colanţi sau pantaloni, cât şi cu o fustă. Ba chiar se poate pune peste o rochie mulată, negră, fără mâneci, de exemplu. De asemenea, se poate folosi şi după naştere şi este uşor de folosit pentru mamele care alăptează.
Rochiile petrecute – de mare folos şi după ce naşteţi. Acest tip de decolteu favorizează alăptarea la sân. În plus, sunt uşor de găsit în magazine.
Este timpul pentru accesorii. Cercei lungi, cercei rotunzi, cercei tip candelabru – purtaţi acum tot ceea ce vă place. Va urma o perioadă în care bebeluşul va fi foarte atras de accesorii şi le va trage fără milă din urechi de la gât. Sau vă veţi teme că poate înghiţi un cristal ori o mărgea. P.s. Cerceii cu sistem de închidere clips sunt de ajutor şi imediat după ce naşteţi (dacă bebeluşul îi trage nu vă răneşte urechile, însă tot există pericolul să îi pună în gură). Tot acum este liber la coliere şi la brăţări preţioase.
Look-ul poate fi înfrumuseţat şi cu o pereche de ochelari de soare chic (vor fi de mare folos şi pentru a ascunde cearcănele după ce naşteţi). Investiţi într-o pereche de ochelari de soare actuali, cu lentile anti UVA şi UVB. Nu îi purtaţi însă pe cap. Nu este elegant şi îi stricaţi.
Dacă la capitolul haine se pot purta cu succes multe haine din garderoba deja existentă sau haine cu un număr mai mare, ei bine la încăltăminte este foarte posibil să simţiţi nevoia unor încălţări foarte comode şi cu cel puţin o jumătate de număr mai mari. Alegeţi unele de la firmele care lucrează cu ortopezi şi ţineţi cont că în ultimele săptămâni de sarcină picioarele se pot umfla mult. Dacă veţi naşte vara, sandale a căror barete se extind sunt ideale pe ultima sută de metri. De asemenea, unele femei gravide simt că li s-au lăţit picioarele. Pot încerca şi încălţări comode de la raionul bărbaţi (calapodul este mai lat). Nu este cazul să vă aventuraţi acum la încălţăminte incomodă, dar care este frumoasă.
Cu eşarfele veţi avea o lungă prietenie de acum înainte. Pot fi folosite pe post de şal, pe post de accesoriu de păr sau la gât. În funcţie de imprimeuri şi de culori pot da viaţă unei ţinute foarte simple. De asemenea, dacă veţi alăpta copilul vor fi de mare ajutor atunci când sunteţi în public. Important este ca eşarfele să fie din materiale naturale, de calitate.
În această perioadă şi mult timp după ce naşteţi veţi simţi din plin efectele de înviorare şi buna dispoziţie conferite de culorile electrice. Câteva nopţi cu ore puţine de somn şi veţi înţelege de ce rochia mea violet la prima oră avea rolul de ”cafea”.
Cea mai bună investiţie a mea pe perioada sarcinii dar şi apoi a fost un kimono japonez. Este elegant, s-a mulat uşor pe perioada sarcinii, am putut alăpta uşor purtându-l. Alegeţi un model din bumbac sau dintr-un material care se spală uşor acasă. Va fi nevoie de multe spălări. Mult mai multe spălări decât îţi închipui.