Sunt pline forumurile de strigate disperate ale gravidelor care au luat anumite pastile fara sa stie ca sunt insarcinate sau care au primit de la ginecolog o doctorie cu o substanta activa controversata. Desigur, exista si extremele care indura chinuri infioratoare – dureri de cap, de dinti, stari febrile, indigestii – chit ca toti medicii sunt de acord ca unele pilule pot fi luate fara probleme.
Trimestrul conteaza
„Particulele de medicament sunt suficient de mici incat sa treaca de bariera placentara impreuna cu alimentele necesare dezvoltarii fatului. Efectul depinde de tipul medicamentului si de trimestrul de sarcina”, ne precizeaza pentru inceput ginecologul Raluca Hera.
Primul trimestru este si cel mai plin de riscuri pentru ca acum se formeaza toate organele fatului. Multe cazuri dramatice apar cand femeile nu stiu ca sunt gravide si iau diverse tratamente. In functie de momentul in care le-au luat, categoria in care intra medicamentele si rezultatele diferitelor analize genetice, specialistii recomanda sau nu avortul.
„In al doilea trimestru, medicamentele pot interfera cu dezvoltarea sistemului nervos sau cu cresterea, ducand la o greutate mica la nastere. Cu toate acestea, specialistii sustin ca reprezinta cea mai sigura perioada de a lua medicamente. In ultimele 3 luni de sarcina pastilele pot produce complicatii de tipul tulburarilor respiratorii”, completeaza doctor Hera.
De la A la X
Exista 4 categorii in care sunt impartite medicamentele pentru gravide. „Categoria A: siguranta lor a fost testata in cursul sarcinii (acid folic, vitamina B6), categoria B: au fost utilizate mult in cursul sarcinii si par sa nu provoace malformatii majore sau alte probleme (unele antibiotice, aspartam, famotidina, cortizon, insulina), categoria C: probabil provoaca probleme la mama sau fat.
“Remediile naturiste nu sunt neaparat sigure. Intreaba medicul sau farmacistul daca poti lua aceste preparate.”