Potrivit unui sondaj recent, dacă și când va fi disponibil un vaccin anti-COVID, peste 70% din respondenți ar fi dispuși să se vaccineze, dacă guvernul sau angajatorul ar recomanda acest lucru. În schimb, toți respondenții, indiferent de naționalitate, au declarat că nu ar accepta să facă vaccinul anti-COVID dacă ar fi obligatoriu, ceea ce indică faptul că obligativitatea vaccinării nu este neapărat cea mai bună măsură.
Sondajul a fost realizat în luna iunie a acestui an, pe un eșantion de 13.000 de adulți din 19 țări, scrie Reuters.
Aproape 90% din respondenții din China au declarat în cadrul sondajului de opinie că ar accepta vaccinul, în timp ce mai puțin de 55% din respondenții ruși ar face acest lucru (asta se întâmpla înainte ca rușii să aibă în portofoliu vaccinul Sputnik V, care se află deja în faza 3) – un procent apropiat fiind înregistrat și în Franța (58,89%).
În SUA și Marea Britanie, lucrurile stau ceva mai bine – 75,4%, respectiv 71,48% dintre respondenți spun că ar fi dispuși să facă vaccinul anti-COVID.
Atitudinea față de un potențial vaccin anti-COVID diferă și în funcție de vârstă, mai arată sondajul citat. Se pare că persoanele vârstnice ar fi mai dispuse să facă vaccinul, în timp ce tinerii nu ar avea același interes crescut față de această temă.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin 60-70% din populație trebuie să se imunizeze prin vaccinare pentru a întrerupe rata de transmitere a noului coronavirus.
În prezent există aproape 200 de candidați pentru vaccinul anti-COVID, însă doar 11 companii sunt deja în faza a 3-a a studiului clinic. Dacă vor trece cu brio de această etapă și nu vor exista întreruperi, nu mai rămâne decât ca autoritățile abilitate să acorde autorizația de utilizare a vaccinurilor respective și, ulterior, dozele de vaccinuri să fie distribuite la nivel mondial.
Trebuie menționat însă că prioritate la vaccinare vor avea persoanele aflate în categoria la risc.
Ar fi o catastrofă să avem un vaccin eficient pentru COVID-19, dar oamenii să refuze vaccinarea. Trebuie să recâștigăm încrederea oamenilor, să le spunem care sunt beneficiile imunizării, dar și care sunt consecințele în cazul în care refuză vaccinarea, a declarat Scott Ratzan, expert în politici de sănătate publică.
Pentru a combate știrile false legate de vaccinare, compania-gigant Facebook a anunțat într-un comunicat recent că va bloca orice conținut de pe platformă care descurajează vaccinarea.