Experții au găsit formula: Ce culoare vor avea ochii copilului, în funcție de ochii părinților

Ochii viitorului bebeluș sunt o enigmă pentru mulți părinți, din punct de vedere a culorii acestora.
  • Publicat:
Experții au găsit formula: Ce culoare vor avea ochii copilului, în funcție de ochii părinților

Atunci când așteaptă un copil, mulți părinți se întreabă cu nerăbdare ce trăsături va moșteni acesta. O întrebare frecventă este legată de ochii copilului, mai exact, culoarea lor. Aceasta este o trăsătură fascinantă și complexă, determinată genetic. Deși nu există o certitudine absolută, probabilitățile genetice pot oferi o estimare destul de precisă.

Ochii copiilor – moștenire genetică

Culoarea ochilor unui bebeluș este determinată de genele moștenite de la părinți, prezente în seturi de cromozomi diploizi. Pe lângă culoarea vizibilă a ochilor (fenotip), fiecare persoană poartă și o culoare invizibilă (genotip). Această caracteristică invizibilă poate explica de ce părinții cu ochi căprui pot avea uneori copii cu ochi albaștri. Deși acest lucru este rar, situații de acest fel există deoarece culorile închise sunt, în general, dominante față de cele deschise.

Genele care determină culoarea ochilor funcționează pe baza principiilor dominanței și recesivității. O trăsătură dominantă (cum ar fi ochii căprui) poate masca o trăsătură recesivă (cum ar fi ochii albaștri). Astfel, deși ambii părinți pot avea ochi căprui, dacă amândoi poartă gene pentru ochi albaștri, există o șansă ca bebelușul să moștenească acești ochi albaștri recesivi.

Bebelușii își schimbă culoarea ochiilor

La naștere, pigmentarea irisului nu este completă, deoarece melanocitele (celulele care produc pigmentul melanină) abia încep să funcționeze pe deplin.

„Melanocitele sunt prezente la naștere, dar încep să producă pigment abia în a șasea lună de viață”, explică prof. Martin Spitzer, director al Departamentului de Oftalmologie de la Spitalul Universitar Hamburg-Eppendorf.

Pe măsură ce ochii bebelușului produc mai mulți pigmenți, culoarea acestora poate suferi modificări. De obicei, culoarea finală a ochilor se stabilizează în jurul vârstei de 18 luni.

În cazuri rare, culoarea ochilor poate continua să se schimbe și după această vârstă. Oftalmologii recomandă ca, dacă se observă astfel de schimbări după această perioadă, să se consulte un medic pentru a exclude alte posibile afecțiuni rare.

Estimarea culorii ochilor unui bebeluș poate fi un proces interesant bazat pe probabilități genetice. Deși nu există certitudini absolute, înțelegerea modului în care genele influențează această trăsătură poate oferi părinților o idee despre culoarea la care ar trebui să se aștepte.

Sursă – https://www.t-online.de/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult