Febră la sugari şi copii mici – Cum poţi să o scazi

Deşi sperie părinţii, febra la copii este un semn bun. Indică faptul că organismul luptă împotriva unei infecţii. Însă febra poate duce şi la complicaţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Febră la sugari şi copii mici - Cum poţi să o scazi
Foto 123rf.com

Copiii sunt fragili, dar şi puternici în acealaşi timp. Sunt situaţii în care copilul se joacă, mănâncă este activ şi dintr-o dată are febră. Nivelul de energie al copilului nu este dependent neapărat de temperatura corporală, spre surprinderea părinţilor copiii au febră înaltă dar sunt foarte activi. Un termometru este necesar în fiecare casă. Definiţia medicală a febrei este creşterea temperaturii corporale ca răspuns la o infecţie, un traumatism sau o inflamaţie.

Când se poate declara că avem de a face cu febra? Temperatura normală a corpului variază, iar o creştere a temperaturii până la 38 grade C nu reprezintă neapărat o problemă. Atunci când temperatura corpului creşte peste 38,5 este un semnal de alarmă şi se impune un consult medical la bebeluşi în primele 100 de zile de viaţă.

Simptome ale febrei la bebeluşi şi copii

În general, febra este rezultatul unei infecţiii comune cum ar fi răceala sau viroza gastrică. Aceste infecţii sunt de cele mai multe ori virale şi evoluează bine şi fără tratament. Părinţii trebuie însă să monitorizeze temperatura corporală şi să o scadă. De obicei, febra se poate instala şi după vaccinuri, însă nu este un motiv pentru a renunţa la vaccinuri.

Febra la copii – semn de afecţiuni grave

În cazuri rare, febra poate fi şi un semnal pentru o infecţie pulmonară, a urechii, a vezicii urinare sau a rinichilor. Acestea sunt infecţii bacteriene şi tratarea lor se impune de urgenţă şi necesită antibiotic prescris de medic în urma unor teste. Rareori febra la copii poate fi semnal pentru infecţii ale sângelului (bacteriemie ocultă) – complicaţii ce pot duce la meningită sau chiar septicemie.

Cum afectează starea febra?

În general, un nou născut care are febră plânge, este neliniştit, poate avea tulburări de somn. Cea mai mare temere a părinţilor atunci când micuţii se confruntă cu febra este de fapt declanşarea convulsiilor febrile. Copiii mai mari, deşi sunt febrili uneori, nu sunt neapărat în pat, se pot juca şi îşi pot continua activităţile.

Termometrul, instrumentul indispensabil

Termometrul este cel mai bun prieten al părinţilor cu copii mici. Instrument nelipsit din nicio casă şi din nici o valiză, termometrul are astăzi multiple forme. Deşi cel clasic cu mercur este acurat, nu este tocmai indicat să-l folosiţi cu copiii mici din cauza riscului de spargere şi a contaminării cu mercur. Termometrele digitale sunt uşor de folosit. Există şi termometre auriculare (pot înregistra temperatura de la nivelul timpanului). La sugari însă pediatri recomandă măsurarea temperaturii intrarectal, însă cu câteva minute înainte se scoate scutecul şi se lasă copilul fără scutec pentru ca rezultatul să fie cât mai acurat.

Febra – cum se pot depista cauzele

Cu cât copilul este mai mic cu atât motivele pe care s-a declanşat febra sunt greu de depistat. Teste sanguine, teste urinare şi chiar o puncţie lombară pot fi investigaţiile cerute de medici în urgenţă la sugarii febrili pentru a putea detecta rapid tipul infecţiei prezente în organism. Mai ales în primele două luni de viaţă este complicat pentru medici să alfe cauzele febrei.
Există şi situaţii, foarte rare în care febra nu poate fi diagnosticată (febră de etiologie necunoscută).

Cum se scade febra?

După ce a fost măsurată temperatura corporală, copilul trebuie dezbrăcat parţial, fără şosete sau pantalonaşi. O altă metodă o reprezintă aplicarea unui compres călduţ, nu rece, pe frunte. O baie călduţă nu rece poate ajuta la restabilirea temperaturii normale a corpului. Deşi în popor se recomandă şosete în oţet, şoseţe în spirt sau în alte tipuri de alcool, aceste remedii nu sunt recomandate de către medici din cauza riscului de arsuri ale pielii, a pătrunderii alcoolului în corp şi a inhalării aburilor de alcool. Ibruprofen sau paracetamol (supozitoare sau sirop). Aspirina nu se administrează la copii pentru că în diverse situaţii, creşte riscul de declanşării unei afecţiuni grave numite sindrom Reye.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult