Patrick Steptoe si profesorul Robert Edwards de la Bourn Hall Clinic, Marea Britanie. Cu ei incepe istoria fertilizarii in vitro. Prima lor realizare majora s-a intamplat pe 25 iulie 1978, cand s-a nascut Louise Brown, primul copil conceput in eprubeta. In 30 de ani de incercari, tehnica FIV a ajuns la un record a ratei de reusita (28-30%) in conditiile in care la varsta de 20 de ani o femeie are lunar 25% sanse sa conceapa natural.
Mai mult de un an de incercari fara rezultat, adica fara aparitia unei sarcini. Iata ce ii determina pe medicii ginecologi sa dea diagnosticul de infertilitate. Pentru multe cupluri care isi doresc urmasi e un moment descurajant, insa nu fara solutie, mai ales ca si in Romania se fac cu succes fertilizari in vitro.
Iata ce inseamna aceasta procedura. In timpul fertilizarii in vitro (FIV), spermatozoizii si ovulele recoltate se pun impreuna si fecundatia are loc spontan, intr-un mediu special, similar cu acela din trompele uterine.
La cuplurile la care calitatea sau numarul celulelor este scazut, se practica ICSI – injectarea spermatozoidului in citoplasma ovocitului (ICSI). In acest caz, embriologul alege cel mai bun spermatozoid si, cu ajutorul unui micromanipulator, il introduce in cel mai sanatos ovocit.
Astfel, se pot obtine unul sau mai multi embrioni, de calitate diferita. In general, rata de succes este mai mare la FIV decat la ICSI, pentru ca motivele genetice, imposibil de tratat, care determina spermograma inferioara sau ovocite putine ori imature duc la embrioni de calitate mai slaba si, deci, la rata de implantare mai mica.
Aceasta procedura doare?
Indiferent de metoda de fertilizare, lucrurile nu se petrec peste noapte, ci dupa reguli stricte. Pregatirea pre fertilizare in vitro consta in analize hormonale si ale posibilelor infectii. In general, atat femeia, cat si barbatul au efectuat aceste teste in cadrul investigatiilor pentru infertilitate.
Scopul acestor analize este de a evalua starea de sanatate a femeii, posibilele afectiuni sanguine sau hepatice care ar contraindica procedura. In acelasi timp, aceste teste vor sa elimine cauzele unui avort spontan. Si urmeaza medicatia.
„Pregatirea reala si medicatia specifica pentru FIV (similara si pentru ICSI) este tolerata bine de toate pacientele”, ne asigura medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu. Consta in stimulare ovariana cu produse injectabile, timp de aproximativ 7-9 zile. Aceste medicamente stimuleaza ciclul natural ovarian, doar ca scopul este obtinerea unui numar cat mai mare de ovocite.
In ciclul spontan, se produc una sau cel mult doua celule reproducatoare (ovocite). Insa, pentru a creste rata de succes a procedurii, e nevoie ca prin medicatie sa fie obtinute 6-14 ovocite.
In felul acesta, numarul de posibili embrioni creste, iar cei ramasi dupa embriotransfer se pot crioprezerva si se pot implanta ulterior, peste cateva luni sau ani, cu costuri minime si rezultate satisfacatoare, fara ca femeia sa mai treaca prin procesul de stimulare ovariana.
In timpul stimularii, pacienta face ecografie endovaginala si ii sunt recoltate probe de sange o data la 3 zile. Nu exista dureri sau alte efecte neplacute aparute din cauza si in timpul tratamentului, spun ginecologii.
Ulterior urmeaza procedura propriu-zisa de recoltare a ovocitelor. Aceasta se face cu anestezie generala intr-o anumita zi, stabilita in functie de masuratorile ecografice. Dureaza 10-15 minute si se efectueaza cu ghidaj ecografic. Medicul anunta cuplul infertil asupra numarului ovocitelor recoltate si a calitatii lor.
In functie de aceste date, se stabileste tehnica de reproducere umana asistata potrivita pentru fiecare caz. La 48-72 ore, se efectueaza embriotransferul, adica eliberarea embrionilor in interiorul uterului.
In mod normal, se implanteaza 2-3 embrioni. „Manevra este complet nedureroasa”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu care efectueaza frecvent aceasta procedura.
La 14 zile de la embriotransfer se dozeaza beta hCG din sange si astfel se confirma sau nu sarcina. In acest interval, pacienta urmeaza un tratament de imbunatatire a functionarii uterului si de crestere a capacitatii sale de a fixa embrionii.
Cat costa?
Pacientele platesc integral costul medicatiei si al procedurii. Casa de Asigurari de Sanatate nu considera infertilitatea o boala, deci nu deconteaza costurile procedurilor de reproducere umana asistata.
Medicatia de stimulare ovariana variaza de la 4.000-5.000 de lei, iar procedurile propriu-zise de la 7.000-9.000 de lei, in functie de raspunsul la stimulare si de tipul de tehnica folosita. In Romania, pe 6 februarie 1996 s-a nascut Daniel, primul copil creat „in eprubeta”. Se stie ca in tara exista cateva mii de copii nascuti datorita acestor proceduri, dar nu sunt deocamdata date oficiale.
La 5-10% dintre femeile care recurg la procedura poate aparea sindromul de suprastimulare ovariana care implica supraveghere medicala atenta.
Cum sunt copiii nascuti in eprubeta
O sarcina aparuta dupa fertilizarea in vitro decurge la fel ca o sarcina obtinuta normal. Daca viitoarea mamica va avea gemeni, singura problema este ca acestia se nasc oricum cu o greutate mai mica decat un fat unic. In privinta copiilor nascuti datorita FIV sau ICSI, un studiu suedez facut pe 5.680 de copii a demonstrat ca 2% au dizabilitati. Insa si la o sarcina aparuta spontan riscurile sunt similare.
De asemenea, s-a constatat ca la acesti copii greutatea la nastere a fost sub cea normala. Cu toate acestea, datele nu sunt atat de inspaimantatoare pentru a pune in pericol procedurile de reproducere umana asistata.
De altfel, in tarile dezvoltate, pana la 3% din totalul nou-nascutilor au aparut gratie acestor proceduri. Intr-un studiu facut pe 10.000 de copii din Australia, datele sunt clare: mai mult de 95% dintre copiii nascuti prin FIV sau ICSI nu au absolut nici o problema genetica sau de sanatate.
O problema etica majora
Aceasta poate aparea in cazul copiilor nascuti prin tehnicile de reproducere umana asistata cu ajutorul spermei din bancile speciale. In Statele Unite a izbucnit un scandal monstru dupa ce intr-o comunitate restransa s-a descoperit ca au fost nascuti 66 de copii cu ajutorul aceluias donator de sperma.
Acesti copii au nume diferite si nu se cunosc intre ei si exista un risc major sa ajunga peste cativa ani sa se casatoreasca si sa isi doreasca la randul lor copii.
Situatia creata este periculoasa, dar nu exista nici o lege care sa incrimineze banca de sperma, de altfel singura vinovata pentru aceasta situatie cel putin, ciudata. Majoritatea bancilor de sperma promit doar limitarea mostrelor de sperma.
Citeste si Infertilitatea in cuplu poate fi cauzata de neglijenta barbatilor
Cursuri de gimnastica intima Kriston