Un părinte suficient de bun are multe calități, însă una dintre ele este aceea că este atent la nevoile copiilor lui. Tuturor ni se întâmplă să ne lăsăm distrași uneori, atunci când copiii noștri vor să vorbească cu noi, dar experții spun că a le acorda atenția noastră totală este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face ca părinți. Iată ce e bine să știi și să implementezi, astfel încât să te poți conecta cu adevărat cu micuții tăi.
Vrei să te asculte copilul tău? Pune-ți această întrebare simplă: tu îl asculți pe el? Atunci când copiii se simt ascultați, învață acest comportament – de a-i asculta pe ceilalți – ca find ceva normal și natural. Se vor simți mai înțeleși, vor avea mai multă încredere, plus că te vor asculta și ei. Nu minimiza impactul comportamentului tău în modelarea comportamentului copilului tău.
Este foarte importantă ascultarea activă și conectarea cu copilul tău, iar dacă simți că ai lacune pe partea aceasta, află că este perfect normal, însă și ușor de corectat. Pentru a fi un părinte suficient de bun iată ce pași poți urma pentru a reuși să îți asculți și să îți înțelegi cu adevărat copilul:
Pregătește-te să asculți
Dacă sesizeză că al tău copil vrea să îți comunice ceva, oprește-te din ce faci, dacă poți, evident. Este foarte important să intri într-o stare de liniște și să-ți poți focusa atenția în totalitate asupra copilului tău. Făcând acest lucru, eviți întrebările ulterioare, izvorâte din neatenție și totodată îi arăți copilului tău că este suficient de important pentru tine încât să lași de-o parte treaba, pentru a-l asculta pe el. Un astfel de gest îl va încuraja să comunice deschis cu tine ori de câte ori va avea nevoie, știind că se poate baza pe faptul că va fi ascultat și înțeles.
Pune întrebări pertinente și reflectă-i cuvintele
La fel ca în procesul de psihoterapie, ascultarea activă este esențială și în relația părinte-copil. Desigur, cu toții putem auzi ceea ce ni se comunică, însă dacă lipsesc atenția și interesul, informațiile vor intra pe o ureche și se vor pierde pe cealaltă. Ai grijă să pui întrebări pertinente atunci când nu înțelegi ceea ce ți se comunică și străduiește-te să fii pe fază. Dacă îți pui copilul în situația în care va fi nevoit să repete aceeași poveste de câteva ori, doar pentru că tu nu i-ai putut acorda atenție în mod real, acest lucru va deveni frustrant și îl poate determina să evite să îți mai comunice pe viitor aspecte importante din viața sa.
De asemenea, asigură-te că repeți și refrazezi ceea ce auzi. Expresiile precum: „Înțeleg că ai vrea să…”; „Aud ce îmi spui și vreau să te ajut să…”; „Ceea ce îmi spui tu este că…” – vor fi extrem de utile pentru a eficientiza comunicarea dintre tine și copilul tău.
Fii acolo 110%, dacă se poate
De auzit, sigur auzi, dar ce folos dacă în mintea ta se desfășoară alte 10 idei, care vor umbri ceea ce tocmai ți-a spus copilul tău? Este foarte important ca atunci când ai o discuție cu copilul, să te oprești nu numai fizic din treburile pe care le faci, ci și mental. Încearcă să faci legături cu alte aspecte din viața sa pe măsură ce el vorbește. Ascultă cu calm și dă-ți timp să procesezi ideile. Copilul va percepe foarte repede distanța emoțională, ceea ce, în cele din urmă, îl va alunga din ce în ce mai departe de tine. Pentru a-ți putea liniști mintea și a te focusa strict pe copil, poți încerca să practici zilnic exerciții de meditație sau respirație, care s-au dovedit a fi extrem de ultile în procesul de concentrare a atenției.
Știu, e posibil să ți se pară foarte greu să faci acești pași către copilul tău și chiar să îl asculți în mod real, mai ales dacă ai fost un copil care nu a fost ascultat și nu ai avut conexiune reală cu părinții tăi. Însă dragoatea ta nespusă pentru cel căruia i-ai dat viață îți va oferi resursele necesare, eventual și răbdarea, de a putea fi tu pentru copilul tău, ceea ce n-au putut fi părinții tăi pentru tine!
Și nu te descuraja! Un părinte îndeajuns de bun știe că nu e perfect și că, pentru a putea fi conectat cu copilul lui, are nevoie să-și împlinească el propriile nevoi mai întâi!