Flexibilitatea mentală a copiilor: cum o cultivăm

Flexibilitatea mentală este foarte importantă pentru a reuși să ne adaptăm la situațiile prin care vom trece prin viață.
  • Publicat:
Flexibilitatea mentală a copiilor: cum o cultivăm

Flexibilitatea mentală a copiilor este o abilitate extrem de importantă pentru creierul viitorului adult. Și ține minte: creierul unui copil nu este un creier de adult în miniatură. Este un creier aflat în plină dezvoltare, care se conectează zi de zi la lumea înconjurătoare și depinde de părinți să creeze o lume – atât fizică, dar și socială – bogată în instrucțiuni de conectare. Bazându-se pe ani de cercetare în neuroștiințe și psihologie, iată șapte reguli oferite de specialiștii de la Harvard pentru toți părinții care vor să își ajute copiii să se conecteze la lumea înconjurătoare într-un mod cât mai sănătos posibil!

Fii grădinar, nu tâmplar!

Tâmplarii cioplesc lemnul în forma dorită, însă grădinarii ajută florile/ plantele/ copacii să crească pe cont propriu, având grijă să fie un sol fertil. Într-un mod similar, părinții își pot „sculpta” copilul în forma dorită: de exemplu, într-un violonist  sau un doctor; sau le pot oferi un mediu care încurajează o creștere sănătoasă în orice direcție va dori copilul. S-ar putea să-ți dorești ca micuțul tău să cânte la vioară într-o zi, dar forțându-l să ia lecții (abordarea tâmplarului) ai putea ajunge să formezi un copil care privește muzica sub formă de corvoadă, în loc de bucurie. Abordarea grădinarului ar presupune să familiarizezi copilul cu o mulțime de tipuri de muzică și să vezi dacă există ceva ce rezonează cu el, fără a-l împinge în această direcție.

Să nu uităm de povestea tenismanului Andre Agassi care a povestit în autobiografia sac ă tatăl său l-a obligat să joace tenis și, deși este multiplu campion, nu aceasta este viața pe care și-ar fi dorit-o.

Vorbește-i și citește-i copilului tău. Mult

Cercetările arată că, chiar și atunci când copiii au doar câteva luni și nu înțeleg semnificațiile cuvintelor, creierul lor continuă să le utilizeze. Acest lucru construiește o bază neuronală pentru învățarea ulterioară. Deci, cu cât aud mai multe cuvinte, cu atât este mai mare efectul. De asemenea, vor avea un vocabular și o înțelegere a lecturilor mult mai bune.

Explică-i tot ce are nevoie să știe

Poate fi epuizant atunci când copilul tău întreabă în mod constant „De ce?” Dar când îi explici ceva, practic preiei un nou concept și îl transformi în ceva predictibil. Creierele funcționează mai eficient atunci când au parte de o bună predictibilitate. Evită să răspunzi la întrebările de tipul „De ce…?” cu răspunsuri precum „Pentru că așa am spus eu!”. Copiii care înțeleg motivele reale ale unei situații (răspunsurile corecte la întrebările pe care le adresează) își pot regla mai eficient acțiunile. Pe de altă parte, dacă tot ceea ce știu este: „Nu ar trebui să mănânc toate dulcurile pentru că mi-a spus mami că voi avea probleme”, acest raționament ar putea să nu nu fie deloc de ajutor atunci când părinții nu sunt prezenți.

Concentrează-te pe activitate, nu pe persoană!

Când fiul tău își lovește sora, nu-i spune: „Ești un băiat rău”. Fii mai specific/ă: „Nu o mai lovi pe sora ta. O doare și o face să se simtă tristă. Spune-i că îți pare rău”.

Aceeași regulă este valabilă și pentru laudă: nu-i spune fiicei tale: „Ce fată bună ești”. În schimb, comentează asupra acțiunilor ei: „Ai făcut o alegere bună când l-ai așteptat și pe fratele tău înainte să ieși din casă! Bravo!” Acest gen de formulare o va ajuta să construiască anumite concepte mai utile despre acțiunile ei și despre ea însăși și îi va crește flexibilitatea mentală.

Încurajează-ți copiii să te imite

Da, da, ai citit bine: să imite!Ai observat cum unele sarcini care ți se par funcționale (curățarea casei sau amenajarea unei grădini) pot fi un soi de jocuri pentru copii? Copiii învață în mod natural urmărind, jucându-se și mai ales, imitând adulții. Este un mod eficient de a învăța și le oferă un sentiment de măiestrie. Deci, data viitoare când faci treabă dă-i și copilului tău o mătură în miniatură sau o greblă pentru a te ajuta să aduni funzele din grădină și dă startul la jocurile imitării care sunt de mare folos în flexibilitatea mentală.

Ajută-ți copilul să interacționeze în mod sănătos cu cât mai mulți oameni

Încearcă să expui copilul la cât mai multă diversitate din punct de vedere al persoanelor cu care intră în contact, mai ales când este sugar! Potrivit cercetărilor, bebelușii care interacționează regulat cu vorbitorii de limbi străine pot dezvolta conexiuni foarte importante la nivelul creierului, care îi vor ajuta să învețe alte limbi, în viitor. În mod similar, bebelușii care văd multe chipuri și cât mai diverse, pot dezvolta o memorie mai bună pe viitor.

Acestea fiind spuse, este extrem de important să te preocupi de a-i crește flexibilitatea mentală a copilului tău, pentru a-l ajuta să se adapteze și să se descurce în nenumăratele situații ce i se vor ivi în viață.  Cu cât te ocupi mai devreme de asta, cu atât mai bine! Acordă-i o atenție sporită de timpuriu și se va transforma într-un adevărat adult de nota 10, formându-și un set de abilități cu adevărat relevante!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult