Persoanele nefumatoare care au parteneri fumatori prezinta cu 42% mai multe riscuri de a suferi un accident cardiovascular, in comparatie cu cele casatorite cu persoane care nu au fumat niciodata, anunta un studiu american. Riscurile cresc la 72% pentru fostii fumatori care au o relatie cu o persoana fumatoare, spun autorii acestui studiu.
Studiul, care a durat 9 ani, a fost realizat pe 16.225 de persoane in varsta de minimum 50 de ani, care nu au suferit niciodata vreun atac cardiovascular. Specialistii spun ca fumatul pasiv creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar, nazal, a infectiilor cailor respiratorii si a bolilor de inima.
Potrivit unui studiu realizat in 2006, fumul de tigara contine sute de substante chimice, cunoscute drept toxice sau cancerigene, cum ar fi formaldehida, benzen, arsenic si amoniac.
Umple-te de energie! Si de probleme…
Un studiu realizat in SUA arata ca exista o legatura intre consumul frecvent de bauturi energizante (cel putin 6 zile pe saptamana) si aparitia comportamentelor de risc la tineri. La cercetare au participat 795 de elevi. „Bauturile energizante contin de 3 pana la 10 ori mai multa cofeina decat o bautura carbogazoasa non-alcoolica”, spun cercetatorii.
Marii consumatori de „energy drinks” prezentau de 3 ori mai multe riscuri de a se fi apucat de fumat, de a fi facut abuz de medicamente sau de a fi fost implicati intr-o bataie in anul care a precedat studiul.
Gustul laptelui
Bebelusii alaptati au mai multe sanse sa fie sanatosi, pentru ca, prin intermediul laptelui matern, acestia isi dezvolta gustul pentru fructe si legume, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii danezi. Studiul realizat la Copenhaga a scos la iveala faptul ca gustul laptelui matern este influentat de alimentele pe care le consuma mama.
Bebelusii expusi la o gama larga de arome prezinta o probabilitate mai mare de a consuma o varietate mai mare de alimente dupa incetarea alaptarii. Acest lucru nu inseamna ca, daca mama obisnuieste sa manance placinta cu mere, bebelusul se va gandi numai la acest desert, dar aroma lui poate deveni una preferata, a declarat coordonatorul studiului.
Foto: Guliver