Fumatul în sarcină și efectul peste generații

Fumatul în sarcină poate influența sănătatea bebelușului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fumatul în sarcină și efectul peste generații

Fumatul în timpul sarcinii poate cauza efecte periculoase ireversibile atât pentru mame, cât și pentru bebeluș noului-născut, cum ar fi nașterea prematură, greutatea mică la naștere, chiar și moartea subită a sugarului. De cele mai multe ori, studiile se focusează pe efectele negative pe care le are fumatul asupra femeilor gravide și asupra felului în care crește și se dezvoltă nou-născutul, dar se pun în vedere mai nou efectele adverse ale acestui viciu pe termen îndelungat în ceea ce privește viitoarele generații.

“Studiul copiilor anilor ’90” a fost publicat în revista „Nature și a pus în evidență faptul că obiceiul părinților de a fuma tutun înainte de perioada pubertății, s-a răsfrânt asupra copilului care, în timpul dezvoltării, ajunge să dezvolte un indice crescut al grăsimii masei corporale, peste media normală. Acest studiu ce a avut în focus relația părinte-copil își poate transmite efectele nocive pe perioada a două generații.

Studiile continuă pe această temă, astfel că un efect negativ al tutunului se poate identifica la chiar următoarele patru generații în cadrul unei familii, iar aici includem mai mulți membri, nu doar părinte – copil.

Dacă bunicul patern a început să fumeze înainte de pubertate, nepoatele lui, dar nu și nepoții, au manifestat un exces de grăsime corporală. Iar când tații bunicilor materni au început să fumeze înainte de pubertate, strănepoatele lor, dar nu și strănepoții, au atins un nivel de grăsime corporală peste limita obișnuită, au scris cercetătorii în studiile lor publicate. Din cercetările pe această temă acesta a rezultat că efectele privind obezitatea pot depinde de mai mulți factori, fie genetici, fie externi, astfel, putând contribui la găsirea unei soluții sau măcar la răspândirea conștientizării. Un prim exemplu ar fi cele comunicate de Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie prin care sănătatea gravidei are un impact direct asupra sănătății fătului.

Dintr-un alt punct de vedere, este important, dacă vrem să avem copii și nepoți sănătoși, să încercăm să nu îi expunem la diverși factori precum alcoolul, tutunul sau ale dependențe, traume și alte lipsuri care lasă urme adânci și joacă un rol important pentru sănătatea lor. Așadar, fumatul în sarcină poate cauza boli și predispoziție la îngrășare fătului, dar îi poate modifica genele, putând, astfel, influența și generațiile viitoare.

Profesorul Jean Golding, cel care a cercetat acest aspect, a declarat că această cercetare oferă două rezultate importante. În primul rând că expunerea unui băiat la anumite substanțe înainte de pubertate, ar putea avea un efect asupra generațiilor care îi urmează. În al doilea rând, unul dintre motivele pentru care copiii devin supraponderali poate să nu fie legat neapărat de dieta actuală și de exercițiile fizice, ci mai degrabă de stilul de viață al strămoșilor lor sau de prezența factorilor asociați de-a lungul anilor.

Toate studiile conduc la ideea că în momentul în care suntem hotărâți să concepem un copil este vital să punem pe primul loc sănătatea sub toate formele sale și beneficiile care vin la pachet pentru o viață înfloritoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cum să nu mai țipăm la copii
Cum să nu mai țipăm la copii