Fenomenul de gaslighting este distructiv pentru toate relațiile și dăunător pentru cel care e vizat, cu atât mai mult pentru copii care sunt deosebit de vulnerabili. Gaslightingul este o formă de manipulare emoțională în care țintele sunt îndemnate să se îndoiască de trăirile, credințele, gândurile sau sentimentele lor. Este adesea folosit pentru a obține un avantaj față de țintă, știrbindu-i încrederea în ea însăși și profitând de vulnerabilitatea sa.
Gaslightingul îi face pe oameni să nu aibă încredere în ei înșiși și le subminează încrederea în sine și stima de sine. Atacă cea mai prețioasă relație pe care o poate avea cineva: relația cu propria persoană. Atunci când părinții își manipulează emoțional copiii, adesea încep cu o minciună și apoi acoperă minciuna, provocând copilului îndoială și confuzie. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la această manipulare cognitivă, deoarece creierul lor, în special zona lobilor frontali, nu este încă pe deplin dezvoltat. Acest lucru îi face mai ușor de confuzat decât adulții cu creier complet dezvoltat.
Copiii sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabili din punct de vedere emoțional, deoarece depind de părinții lor – nu numai pentru supraviețuire, ci și pentru a-i ghida în abilitatea lor de a distinge binele de rău și realul de ireal. Trădarea unui părinte este accentuată de faptul că părinții sunt de obicei văzuți ca protectori, susținători și eroi. Este o trădare a tot ceea ce a venit înainte: lecțiile, bucuriile și sentimentul de securitate derivate din încrederea acum spulberată. Contestă simțul realității și siguranței copilului.
Gaslightingul este un fenomen extrem de dăunător pentru ei și poate duce la probleme de lungă durată cu încredere și intimitate. Manipularea emoțională a propriilor copii poate provoca daune grave relației și îi poate pune chiar capăt, în cele din urmă. Copiii respectă părinții care sunt onești și își asumă responsabilitatea pentru alegerile și acțiunile lor.
Manipularea emoțională a copiilor este o formă subtilă și ingrată de abuz emoțional. Acești părinți manipulează pentru a submina simțul realității și stabilitatea mentală a copilului. Unii părinți bine intenționați pot apela la această metodă în încercarea de a-și proteja copiii, în realitate făcându-le, de fapt, mai mult rău. Chiar și comentariile aparent inofensive precum „Vei fi bine”, „Acesta nu este sfârșitul lumii” sau „Lasă că trece”, le transmit copiilor un mesaj că sentimentele lor nu sunt corecte sau că sunt prea intense. Și dacă se întâmplă destul de des, în cele din urmă copiii tăi pot începe să-și ascundă sentimentele sau să pretindă că totul este în regulă atunci când, în realitate, acolo există o problemă, de fapt. De asemenea, încep să se îndoiască de intuiția lor și își pot pierde sentimentul de securitate și încrederea în sine.
Și pe măsură ce îmbătrânesc, ascunderea sau îngroparea sentimentelor lor devine un răspuns automat. Acesta este un răspuns extrem de periculos, deoarece poate fi folosit pentru a masca problemele sau sentimentele grave precum anxietatea, depresia sau chiar gândurile de sinucidere. Copiii tăi nu vor ști să vorbească despre lucrurile cu adevărat dificile pe care le gândesc sau le simt, dacă sentimentele negative, dificil de digerat, au fost întotdeauna minimizate de către adulții din viața lor.
Drept urmare, acest tip de reacție implicită poate deschide ușa către relații abuzive, deoarece ei cred cu adevărat că reacţionează întotdeauna exagerat sau că sunt prea sensibili și astfel, în loc să recunoască atunci când cineva îi tratează inadecvat, ei presupun că ei sunt de vină.
Foto: Keren Fedida pentru www.unsplash.com