Copiii răzgâiați nu se nasc astfel. Ei se „formează” astfel atunci când greșelile părinților se repetă și nu sunt corectate.
În cazul în care și copilul tău este răsfățat, trebuie să ții cont de faptul că și tu ești cauza. Ca părinte, încearcă să descoperi unde greșești și de ce micuțul tău are această problemă.
Părinții joacă un rol esențial în educația copiilor. De aceea, este necesar să petreci mai mult timp cu copilul tău și să încerci să îl înveți ceea ce este bine și ce nu. Când începi să îi faci toate poftele și să îi „execuți” toate comenzile, deja ai eșuat.
Iată câteva dintre greșelile frecvente pe care cei mai mulți părinți, din iubire, dar neatenție, le fac cu copiii lor:
„Nuuuuuuu poooooot!” strigă un micuț din răsputeri, iar mama sa aleargă către el să îi sară în ajutor.
Ca părinte, este datoria ta să îi oferi tot ce este mai bun copilului tău, însă trebuie să ai grijă ca acest lucru să nu devină un obicei. Dacă va deveni un obicei, mofturile și așteptările copilului vor fi din ce în ce mai mari. Atenție la acest aspect, așadar!
Citește și: Cea mai importantă lecție pentru părinții care vor copii de succes
Oare copiii trebuie împăcăţi de fiecare dată când au emoţii negative? Aceasta este întrebarea.
Cu bune intenții sau din prea multă grijă, mulți dintre părinți sar imediat în ajutorul copilului atunci când acesta este frustrat de o situație sau de un alt copil, spre exemplu. În oricare dintre cazuri, dacă facem asta în mod repetat, copilul va înțelege un singur lucru de aici: „Am dreptul și mi se cuvine!!”
Citește și: Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții în educația copiilor? Profukool explică
Cum le răspundem micuților la cererile lor? Chiar dacă nu ne spun niciodată „Te rog” sau „Mulțumesc”?
Mulți copii cresc sub aripa părinților, a bunicilor și a altor adulți care îi îndrăgesc atât de tare încât nu au deloc așteptări de la ei. Astfel că tocmai în perioada de formare (până în 7 ani), perioada în care obiceiurile prind rădăcini, copiii ratează bunul simt, de cele mai multe ori. Și aici nu facem referire doar la cuvintele magice (te rog, mulțumesc, etc), dar și la jigniri de multe ori, de țipete, de crize.
Tu cum previi răsfăţul copiilor tăi? Cum lucrăm la copiii noştri, astfel încât să fie cât mai puţin… râzgâiaţi?
SURSA: HuffPost / FOTO: Shutterstock