Cu toate acestea, peste 90% dintre micuti se uita la televizor nesupravegheati. Pe primul loc in preferintele lor se afla veteranii Tom si Jerry, dar si desenele din generatia noua, de cele mai multe ori pline de monstri si personaje cel putin ciudate. Studiul demonstreaza ca, din cauza televizorului, copiii isi neglijeaza intalnirile cu prietenii si orele alocate temelor. Tu ce parere ai?
Un alt studiu efectuat de Gallup, la comanda canalului Jetix, arata ca 40% dintre parinti sunt ingrijorati daca lasa copilul sa se uite singur la televizor. Dar aceasta cercetare n-a fost facuta in Romania. Se pare ca, la noi in tara, pustii sunt lasati in fata micului ecran ca „sa se potoleasca” astfel incat parintii sa aiba un pic de liniste si sa-si mai rezolve cateva dintre treburile casnice. Cu alte cuvinte, televizorul joaca rol de tranchilizant.
Ce poate fi rau in acest comportament? Nivelul de agresivitate a desenelor urmarite este considerat ca fiind mediu. Insa in copilarie, predomina imitarea modelelor. In felul acesta, actiunile agresive din desenele animate ar putea fi transpuse in realitate, in relatiile cu ceilalti. Solutia ar fi sa discuti cu micutul tau si sa-i spui ca personajele la care se uita cu gura cascata nu exista. Nu gasim pe strada nici lupte intergalactice, nici roboti zburatori si nici macar motani care scriu. In felul acesta, il ajuti sa faca mai usor diferenta intre real si imaginar si ii poti transforma perceptia asupra desenelor animate.
O alta reactie pe care o starnesc scenele violente din desenele animate este frica, care ar putea sa-i produca micutului chiar cosmaruri. Cu toate acestea, interzicerea desenelor animate nu e o solutie. E ca si cum cineva ti-ar interzice tie sa te uiti la un film sau la un serial care iti place. In loc sa ii interzici o placere, comenteaza cu el ce se intampla pe micul ecran, ca si cum v-ati uita la un meci. In felul acesta, spun psihologii, poti sa-l ajuti sa aiba un comportament normal si neinfluentat de diverse imagini. In plus, puteti sa relationati usor „pe limba lui”.
Cu toate acestea, daca ai un copil agresiv, desenele animate ar fi doar una dintre explicatii. O alta cauza, majora, este ca, printr-un comportament agresiv, copilul incearca sa i se dea mai multa atentie si sa aiba parte de mai multa afectiune. Iar nutritionistii sustin ca si o alimentatie hipercalorica, procurata in special din fast-food-uri, poate determina un comportament agresiv. Revenind la desenele animate, o alta idee ar fi sa-i selectam noi povestile la care se uita.
Adica, in loc sa il lasam cu orele in fata posturilor dedicate copiilor, am putea sa-i oferim DVD-uri cu povesti superbe, dar nu tocmai noi, de genul „Cartea junglei”, „Bambi”, „101 de dalmatieni” sau „Aladdin”. In afara faptului ca au o poveste, acestea ofera imagini spectaculoase si foarte „curate” cu ajutorul carora pot sa se linisteasca si sa adoarma fara griji.
Campanie pentru desene frumoase
In 2007, studiourile Disney au decis sa aduca in prim plan personajele din desenele animate de alta data. Au apelat la serviciile fotografului Annie Leibovitz si au recreat, cu ajutorul starurilor de prima marime, unele dintre cel mai frumoase scene. Este o pledoarie pentru povestile cu esenta, dedicate pustilor planetei.
Intr-una dintre fotografii, Whoopi Goldberg este duhul din lampa lui Alladin care spune o multime de lucruri intelepte. „A fost o incantare sa fac aceste cadre”, spune starul care a acceptat propunerea in fix un minut. Jessica Biel pledeaza pentru desenele animate in timp ce alearga printr-o padure in chip de Pocahontas, iar Mihail Barisnikov si supermodelul Gisele Bündchen au refacut o scena din Peter Pan. Campania „Disney’s Year of a Million Dreams” a avut un succes enorm, asa ca studiourile au decis sa o continue si cu un al doilea set de fotografii. Actrita britanica Rachel Weisz a pozat in Alba ca Zapada, iar Julie Andrews in zana din Pinocchio.
David Beckham poate fi vazut de pusti in chip de print in „Frumoasa din padurea adormita”, iar Scarlett Johansson in trupul Cenusaresei. „Toti vazusera povestile cu putin timp inainte si cunosteau toate detaliile scenariului propus de studiourile Disney”, spune fotograful Annie Leibovitz. „Si pentru ei a fost o incantare ca au pozat imbracati in zane si printi si nu dezbracati asa cum li se cere la aproape toate sedintele foto“, continua celebrul fotograf al revistei „Vanity Fair”.
Foto: GULIVER