Zeci de studii au analizat corelaţia semnificativă între ceea ce miroase şi gustă bebeluşul tău în primele săptămâni de după naştere şi ulterioarele lui opţiuni culinare.
În unele cazuri, copiii par a dobândi un gust preferenţial pentru mâncare încă din burta mămicii lor, în funcţie de ce mănâncă aceasta.
„În timpul sarcinii uterul este relativ permeabil şi, implicit, ceea ce mănâncă mama ajunge şi la făt într-o anumită doză, exact în perioada în care se formează creierul, cu consecinţe pe termen lung”, susţine doctor Benoist Schaal, de la „Universitatea Bourgogne”, din Franţa.
În cadrul unui experiment, dr. Schaal a oferit unor mămici – în ultimele câteva zile de sarcină – diverse dulciuri cu aromă de anason , concomitent cu o alimentaţie comună pentru alte mămici.
După ce au fost născuţi, bebeluşii au fost supuşi unor teste care să surprindă reacţia la mirosul de anason, iar rezultatul a fost unul previzibil: cei obişnuiţi încă din burtica mamelor cu mirosul de anason au zâmbit, semn că simţurile lor se activaseră pozitiv în comparaţie cu ceilalţi copii.
Testul poate fi extins şi aplicat la diferite categorii de mirosuri, de la ceapă la patrunjel, de exemplu.
Aşadar, gusturile în materie de alimentaţie se dezvoltă încă din pântece şi îl urmăresc pe copil pentru tot restul vieţii. Iar dacă urmezi o dietă variată şi sănătoasă pe toată perioada sarcinii, există o mare probabilitate ca bebeluşul tău să nu fie capricios, răsfăţat sau agitat în raport cu hrana de zi cu zi.
Asta nu înseamnă că nu mai este nevoie să te implici în educarea stilului de alimentaţie, încercând permanent să introduci noi şi noi alimente în meniul copilului tău, indiferent de vârstă şi indiferent de nemulţumirile lui personale.
Totuşi, peste efectele pozitive se suprapun consecinţe nefaste în circumstanţele în care mămicile fumează sau consumă alcool– mirosuri şi gusturi care vor deveni preferate viitorului copil, tânăr şi adult.