Infecția cu West Nile la copii – 5 semnale de alarmă. Doctor Craiu: „Sunt semne de meningită”

  • Publicat:
Infecția cu West Nile la copii - 5 semnale de alarmă. Doctor Craiu: „Sunt semne de meningită”
Foto: Shutterstock

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția, într-o postare educativă pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, că schimbările de temperatură din România, în ultimele decenii, au facilitat, alături de alte cauze non-meteorologice, procesul de creștere constantă a numărului de țânțari, dușmanul numărul 1 la nivel global.

Potrivit medicului, efectul a fost evident: au început să apară și în țara noastră maladii considerate exotice, maladii transmise de țânțari, printre care și infecția cu West Nile la copii. Deși în peste 80% din cazuri infecția cu West Nile este asimptomatică, unii copii pot dezvolta meningită.

Află în continuare care sunt semnalele de alarmă la care trebuie să fie atenți părinții, ce funcționează și ce nu funcționează împotriva țânțarilor.

Infecția cu West Nile la copii: ce simptome apar

West Nile este un tip de virus răspândit de ţânţari. De multe ori, oamenii trăiesc cu infecţia, dar nu ştiu că o au. În cazuri rare, West Nile conduce la meningo-encefalită, o boală severă care afectează creierul sau măduva spinării.

Citește și: Meningita poate fi prevenită prin vaccinare. Care sunt cauzele și simptomele meningitei

„Organizația Mondială a Sănătății estimează că jumătate din populația lumii este la risc de a fi afectată de o maladie transmisă de tânțari. Cu alte cuvinte, țânțarii sunt dușmanul numărul 1 la nivel global. Mult mai periculoși decât viperele, urșii sau rechinii…”, spune dr. Mihai Craiu.

Printre semnalele de alarmă pe care părinții nu trebuie să le ignore la copii ciupiți de țânțari se numără:

„Dacă a fost expus la țânțari copilul, cu niște zile în urmă, și apar febră mare, durere de cap sau de ceafă, vărsături în jet, aparent fără motiv, NU este bine!!! Mergeți imediat la medicul dumneavoastră sau la Urgențe. Acestea sunt semne care pot fi întâlnite în meningită.

(…) Am avut la spital un nou pacient cu a cărui mamă am discutat despre țânțari, West Nile și boală severă. Este scenariul unui băiețel de 3 ani, cu deshidratare și vărsături, care s-a agravat progresiv, până când a devenit foarte moale și nu a mai răspuns la stimuli.

Până la urmă, cu tratamentul adecvat situației lui, copilul s-a ameliorat vizibil, în cele câteva ore în care a fost stabilizat în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Institutul National pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu”, a declarat dr. Mihai Craiu.

Cum ne protejăm de înțepăturile de țânțari

Medicul pediatru atrage atenția și asupra unor soluții anti-țânțari care pot avea efecte grave asupra sănătății copiilor.

Dr. Craiu menționează, printre altele, uleiurile esențiale, care ar putea produce, mai ales la sugari, iritații grave ale căilor aeriene și chiar bronhospasm.

Ce funcționează împotriva țânțarilor

  1. Soluții repelante cu DEET – Dietiltoluamid. În concentrație de cel puțin 20% funcționează foarte bine. De evitat cele cu o concentrație peste 50% căci pot avea efecte toxice. La concentrații reduse (10-30%) ar putea fi utilizate chiar și la sugar aceste repelante. Dacă sugarul are mai mult de 2 luni.
  2. Soluții cu IR3535 (insect repellent 3535). Este cel mai frecvent utilizat repelant, contra insectelor, deoarece are un foarte bun profil de siguranță, fiind permisă utilizarea la gravide sau la sugari.
  3. Hainele subțiri cu mâneci lungi sau acoperirea celei mai mari suprafețe cutanate.

Ce nu funcționează împotriva țânțarilor

  1. Brățările cu repelant. Poate ar merge daca vreți sa fie în siguranță doar pielea de sub brățară?!
  2. Aparatele cu ultrasunete. Ar putea goni eventual… greierii (spun experții).
  3. Capcanele luminoase care declanșează arcuri electrice împotriva insectelor ce vin în contact cu aceste lămpi. În final am atrage mai mulți țânțari în vecinătatea lămpii respective.
  4. Lumânările aromate gen Citronella. Ca de altfel nicio altă lumânare parfumată…
  5. Uleiurile esențiale care sunt promovate în acest scop. De tipul lemongrass, cedar, eucalipt, mentă, lavandă, camfor etc. Despre camfor și cele care conțin fenol (uleiurile esențiale de eucalipt și mentă) trebuie precizat că ar putea produce, mai ales la sugari, iritații grave ale căilor aeriene și chiar bronhospasm.
  6. Nu usturoi. Nici mâncat și nici frecat pe piele!
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult