Medicii din cadrul Reţelei de sănătate REGINA MARIA marchează o nouă premieră medicală pentru ţara noastră, de data aceasta în domeniul chirurgiei fetoscopice fetale, salvând astfel mâna unui copil aflat încă în uterul mamei.
Intervenţia fetală minim-invazivă pentru îndepărtarea unor bride amniotice a fost efectuată în săptămâna 26 de sarcină de către Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, unul dintre puţinii medici din ţară care efectuează operaţii intrauterine. Anastasia, o fetiţă minunată, s-a născut la 37 de săptamani perfect sănătoasă.
Pentru părinţii ei, este cel mai frumos copil din lume, însă Anastasia ar fi putut fi diferită.
“Sarcina a decurs absolut normal până în luna a treia, când am aflat de la medicul meu curant din Craiova că există o problemă. Ecografia a evidenţiat o bridă amniotică, o bandă fibroasă care ar fi putut să se înfăşoare strâns în jurul mâinii sau piciorului copilului. M-am speriat în primul moment, însă imediat am început să mă gândesc la soluţii. Nu ştiam ce să cred, mai ales că ceea ce aflasem era de-a dreptul înfricoşător, deoarece bebeluşul s-ar fi putut naşte cu malformaţii.” – îşi aminteşte emoţionată mama Anastasiei.
Brida amniotică este o anomalie congenitală rară care apare atunci când amnionul, membrana internă a sacului amniotic în care se dezvoltă fătul, se rupe. Apar benzi fibroase care se pot înfăşura strâns în jurul copilului, cu afectarea circulaţiei din zona respectivă. Mâinile şi picioarele sunt porţiunile cele mai lezate, însă brida amniotică poate deteriora faţa, braţele, membrele inferioare sau degetele de la picioare. Efectele pot varia, de la apariţia unor şanţuri la nivelul pielii, până la deformarea severă sau chiar amputaţia membrului respectiv.
Cauza formării bridelor amniotice nu este pe deplin cunoscută şi se consideră că acestea apar din întâmplare. Nu există o cauză genetică, astfel încât probabilitatea să apară la o sarcină următoare este foarte mică.
Cea mai acceptată teorie este aceea că devreme în sarcină, între ziua 28 dupa concepţie şi până în săptămâna 18 de sarcină, membrana internă a sacului amniotic (amnionul) se rupe, făra afectarea membranei externe (corionului). Fătul continuă să plutească în lichidul amniotic, însă este expus la acele benzi fibroase rezultate din ruperea amnionului.
Deoarece bridele amniotice sunt subţiri, pot fi identificate cu greutate la ecografia prenatală şi multe cazuri sunt diagnosticate la naştere. De aceea, incidenţa estimată variază larg, între 1:1.200 si 1:15.000 de nou-născuţi.
“Am vrut o a doua părere de la alţi medici care să-mi confirme primul diagnostic! Deşi am consultat încă trei specialişti, în mod surprinzător am primit răspunsuri diferite şi astfel, speranţa că totuşi nu era vorba despre brida amniotică a început să crească în noi…” – îşi aminteşte mama.
În căutare de răspunsuri, părinţii au apelat la Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie cu pregătire şi interes special în medicina materno-fetală, având o experienţă deosebită în diagnosticarea ecografică şi tratamentul chirurgical intrauterin ghidat ecografic a unor variate anomalii sau malformaţii congenitale. Printr-o ecografie amănunţită, acesta a confirmat prezenţa bridelor amniotice.
Cum se diagnostichează brida amniotică şi cum afectează dezvoltarea copilului?
Cel mai devreme, brida amniotică poate fi evidenţiată la ecografia efectuată în jurul vârstei de 12 săptămâni de sarcină. Deşi este dificil ca benzile fibroase să fie vizualizate ecografic din cauza dimensiunilor lor mici, afecţiunea este detectată indirect, pe baza defectelor pe care acestea le produc asupra părţii de corp afectate.
Fiecare caz este unic. Severitatea şi complicaţiile variază de la forme uşoare, până la unele ameninţătoare de viaţă.
În cazurile moderate, benzile se înfăşoara în jurul degetelor de la mâini sau picioare rezultând în amputaţia sau fuziunea degetelor. Piciorul strâmb poate apărea atunci când brida încercuieşte piciorul, producând restricţia mişcării acestuia. Înfăşurarea severă în jurul braţelor determină amputaţii majore.
Benzile care se înfăşoară la nivelul feţei copilului pot duce la apariţia despicăturii de buză (“buză de iepure”) sau de palat (palatoschizis). Cazurile cele mai severe, care pot pune în pericol viaţa fătului, apar atunci când brida amniotică se înfăşoară în jurul unor structuri vitale, cum ar fi capul sau cordonul ombilical.
Fiecare caz de bridă amniotică este examinat cu multă atenţie pentru a decide care este cea mai bună modalitate de a preveni lezarea zonei afectate. În cazurile severe, chirurgia fetală poate fi singura opţiune. Acest tip de intervenţie chirurgicală este efectuată când fătul se află încă în uterul mamei şi este indicată atunci când există riscul de deces al fătului sau, mult mai frecvent, atunci când există ameninţarea de amputaţie a unui membru.
Chirurgia fetoscopică pentru îndepărtarea bridelor amniotice se poate efectua doar în centre de medicină fetală de către specialişti cu pregatire amplă în acest domeniu.
“Spre întristarea noastră, Dr. Rahimian a confirmat diagnosticul. Împreună cu soţul meu am hotărât să nu ne asumăm niciun risc pentru copil. Două săptămâni mai târziu, în săptămâna 26 de sarcină, intervenţia a avut loc în Spitalul Băneasa. După operaţie, Dl. Dr. Rahimian mi-a spus că totul a decurs normal, că fetiţa este bine şi mi-a confirmat că decizia de a face intervenţia a fost cea corectă, întrucât una din bride era deja înconjurată în jurul mâinii copilului.” – ne-a spus mama.
Intervenţia laser pentru îndepărtarea bridelor amniotice se efectuează sub ghidaj ecografic şi presupune inserţia unui fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o cameră video miniaturală la capătul lui, prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului în cavitatea amniotică. Fetoscopul permite examinarea directă a bridelor şi a locului unde acestea sunt ataşate.
Odată ce benzile sunt identificate, medicul foloseşte un fascicul laser pentru a le tăia, reducându-se astfel imediat presiunea exercitată asupra ariei afectate. Astfel, copilul va avea o şansă mai bună pentru vindecarea şi dezvoltarea ulterioară normală a zonei afectate.
„Este un sentiment extraordinar pe care îl ai atunci când poţi interveni şi schimba cursul unei boli, de altfel relativ rară în sarcină. De fapt, ceea ce face ca Spitalul Băneasa să fie unul special este Programul de Medicină Materno-Fetală care oferă o expertiză avansată pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut. Echipa noastră de specialişti a efectuat până în prezent următoarele tipuri de intervenţii intrauterine: transfuzii intrauterine la izoimunizare, şunturi vezico-amniotice şi şunturi toraco-amniotice, fotocoagulare laser pentru sindrom transfuzor-transfuzat, fotocoagulare de valvă posterioară, cele mai multe proceduri fiind efectuate în premieră în România.” a concluzionat Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Băneasa.
După intervenţie, mama şi copilul au fost urmăriţi cu multă atenţie pe toată durata sarcinii, până la naştere, pentru monitorizarea dezvoltării extremităţii afectate. Chirurgia fetală poate avea riscuri, incluzând naşterea prematură, infecţia sau sângerarea, însa se pot folosi medicamente care sa reducă riscul de apariţie a acestor complicaţii.
“Am avut încredere în Dl. Dr. Rahimian încă de la început şi am fost foarte convinsă că fac ceea ce trebuie! 11 săptămâni mai târziu, la 37 de săptămâni de sarcină, Anastasia, fetiţa noastră minunantă, s-a născut perfect sănătoasă.”- a concluzionat mama Anastasiei.